Linkovi

Spriječen raspad vlade (5/3/02) - 2002-03-05


U Banskim dvorima postignut dogovor o prevladavanju krize koja prijeti raspadom vlade. Predsjednici pet stranaka vladajuće koalicije dogovor još moraju testirati u vodstvima svojih stranaka.

Prihvate li stranke vladajuće koalicije današnji dogovor svojih predsjednika, Dražen Budiša biti će novi zamjenik premijera. Dosadašnji vicepremijer Goran Granić, čiju je ostavku s još dvije ministarske tražio Budisa, ostaje potpredsjednik vlade u kvoti svoje stranke, Socijalnih liberala.

Od pet ostavki HSLS-ovih ministara premijer će prihvatiti samo ostavke ministra prometa Alojza Tušeka i gospodarstva Goranka Fižulića. Fižulić će dužnost obavljati do kraja svibnja kako bi mogao završiti započete poslove.

Uži Vladi kabinet proširit će se ulaskom jos jednog potpredsjednika, Luke Trconjića iz Seljačke stranke, a na sjednicama užeg kabineta ubuduće bi sudjelovali i članovi vlade iz Narodne i Liberalne stranke.

Prihvate li ga stranke vladajuće koalicije, današnji bi dogovor riješio krizu koja je do sad najizravnije petorku suočila s raspadom, a zemlju s prijevremenim izborima. Suglasnost oko vladina programa ključna je točka i današnjih razgovora koji su, nakon kratke stanke, poslijepodne nastavljeni.

Premijer traži izjašnjavanje o vladinu programu kako se ne bi ponovio srpanj prošle godine kada je Budiša od HSLS-ovih ministara tražio da se izjasne protiv izručenja dvojice generala sudu u Den Haagu.

"Ostajem samo na ocjeni koju sam dao. Zadovoljan sam sa stupnjem programske suglasnosti o raspravi koju smo vodili o svim ovim temama uključujući i suradnju sa sudom u Haagu," rekao je Račan.

Predsjednici pet stranaka vladajuće koalicije na dnevnom redu još imaju i izmjenu koalicijskog ugovora. Premijer očekuje da će tu točku brzo riješiti ako vodstva pet stranaka vladajuće koalicije daju zeleno svjetlo postignutom dogovoru.

XS
SM
MD
LG