Linkovi

Moda u crnom (5/3/02) - 2002-03-05


Nakon relativno pristojnog razdoblja u kojemu je modna industrija ženama dozvolila da izgledaju lijepo i svježe, pogled na njujorške modne piste pokazuje da je vrijeme da se ljepši spol opet pretvori u vampire.

U subotu navečer, kada su, nakon dosta vremena, ponovno osvijetljene piste njujorških modnih kuća, manekenke su pred publikom prošetale mnogo verzija crnog na crnom i u crnom, uz već ranije viđenu šminku a'la vampir – oči potpuno obrubljene zagasitim sivim i smeđim sjenilima, blijede usne i obrazi, te raščupana kosa.

Stil nezdravog izgleda već je carevao modnim pistama prije nekoliko godina. Međutim, modni su dizajneri odjednom, - na veliko olakšanje potencijalnih korisnica njihovih proizvoda -, "otkrili" zen i trgovine rabljenom odjećom, pa su praktički sve modne kolekcije u posljednje dvije-tri godine izgledale kao da su dizajnirane za dobrostojeće hipije.

I prošle subote, taj se trend još dao nazrijeti u kolekciji Anne Molinari, gdje suknje i dalje imaju nekoliko slojeva, od kojih je onaj unutarnji, - negdašnja podstava! -, sada izrađen od svile. Kod ostalih kreatora, tvrde modni kritičari, šok rujanskih terorističkih napada još je svjež. Čitavu jesen, njujorška modna zajednica nije uopće htjela niti spomenuti riječ "moda", a kamoli "modna revija" iz straha da ne ispadne besćutna i površna.

Sada, proljetne revije su u tijeku, ali boje i izgled modela prigušeni su i, - kako je primijetio kritičar Washington Posta -, pomalo ratoborne. Nestao je seksi look, manekenke su uglavnom zakopčane do grla, a vrlo često ukupan dojam odjeće i manekenke može se opisati kao "ne miješaj se u moje poslove, da ne nastradaš".

Modna kuća Gucci, s kreatorom Tomom Fordom, prikazala je najviše crnih modela s obiljem uskih hlača i suknji, ali i komotnih jakni, ogrtača i košulja. Uz crnu, tu su metalno sive varijacije. Linija odjeće počiva na struku, odakle kreću i hlače i suknje. Dakle, Guccijevi modeli više ne obnažuju pupak.

Druga najveća modna kuća, Prada, s kreatoricom Miucciom Prada, jednako je tako pokazala pomak u njujorškoj modnoj estetici. Dok su ranije Pradine manekenke izgledale kao ih vlastita ženstvenost dovodi u neugodu, modeli za jesen 2002. usredotočeni su na samosvjesnu i odlučnu ženu. Odabravši manekenke koje bi se gotovo moglo nazvati ako i ne punijima, ali onda kršnima, Miuccia Prada je dominirala pistom. Prikazala je suknje i haljine izrađene od žičane mreže u kombinaciji s dolčevitama, dovoljno dugim da budu mini haljine, jaknama od krzna i širokim kožnim remenima. Kao i Tom Ford, i ona je poslala u ropotarnicu modne povijesti hlače i suknje koji leže na bokovima – sve se opet vrti oko prirodnog struka.

XS
SM
MD
LG