Linkovi

Ubijen reporter Daniel Pearl (28/2/02) - 2002-03-05


Američke i pakistanske snage sigurnosti raspolažu dokazima, za koje se vjeruje da su uvjerljivi, da su izvjestitelja “Wall Street Journala” Daniela Pearla ubili teroristi. Daniel Pearl je deveti novinar ubijen dok je izvještavao o ratu protiv terorizma. U Afganistanu ih je ubijeno još osmoro. Ubijeni novinari bili su iz niza europskih zemalja, Australije i samog Afganistana.

Gospodin Pearl, 38-godišnji Amerikanac, radio je za “Wall Street Journal” preko deset godina, od čega je posljednje dvije bio šef ureda tog dnevnog lista za južnu Aziju. Nestao je 23. siječnja, nakon odlaska u jedan restoran u Karačiju, u kojem je trebao dogovoriti intervju s čelnikom jedne ekstremne muslimanske skupine. Nekoliko dana kasnije, skupina koja se naziva Nacionalni pokret za obnovu pakistanskog suvereniteta uputila je medijskim organizacijama prvi od dvije elektronske poruke u kojima je zaprijetila da će ubiti Daniela Pearla, ukoliko se ne ispune postavljeni uvjeti. Druga je elektronska poruka također sadržavala prijetnje drugim novinarima i Amerikancima.

Paul Steiger, glavni urednik “Wall Street Journala”, izjavio je da ubojstvo Daniela Pearla “pretvara u lakrdiju sve za što njegovi otmičari tvrde da vjeruju. Oni tvrde da su pakistanski nacionalisti, no njihovi postupci sigurno su posramili sve prave pakistanske domoljube.”

Gospodin Pearl, kako je rečeno u uredničkom komentaru u “Wall Street Journalu”, “posvetio je svoju karijeru i čak položio svoj život za otkrivanje činjenica koje svijetu omogućuju da bolje spozna vlastite dileme. To uključuje, možda i pogotovo, islamski svijet u kojem često nema slobodnog tiska i zato je osjetljiviji na propagandu…Gospodin Pearl bio je čovjek koji je vjerovao, kao što gotovo svi novinari vjeruju, da će, kroz traganje za istinom o događajima, svijet biti spremniji suočiti se sa svojim problemima i riješiti ih.”

Supruga Daniela Pearla Mariane trebala bi u svibnju roditi njihovo prvo dijete. Kako je rekao predsjednik George Bush, “Posebno tugujemo zbog njihovog nerođenog djeteta, koje će svojeg oca poznavati samo kroz sjećanja drugih.” A što se tiče onih koji prijete Amerikancima, rekao je predsjednik Bush, “oni moraju znati da su ovi zločini samo pojačati odlučnost Sjedinjenih Država da oslobode svijet od takvih agenata terora.”

XS
SM
MD
LG