Linkovi

U borbama u istočnom Afganistanu poginulo devet američkih vojnika (4/3/02) - 2002-03-04


Devet američkih vojnika poginulo je u Afganistanu. Najmanje šest ih je poginulo kad se srušio helikopter u žestokim borbama s al-Qaidinim i talibanskim borcima na istoku zemlje. Naš izvjestitelj iz Pentagona Alex Belida javlja da je sedmi američki vojnik poginuo u drugom incidentu kad se jedan drugi helikopter našao na udaru vatre. Osmi vojnik pogimuo je u subotu, a pojedinosti o pogibiji devetog u ovom trenutku nisu poznate.

Pojedinosti i dalje nisu posve jasne, no glasnogovornica Pentagona Victoria Clarke je potvrdila broj poginulih.

"Ovo je očigledno najveća vojna operacija u kojoj smo dosad angažirani. A ovo predstavlja i najveći gubitak ljudskih života u borbama " - izjavila je gospođa Clarke.

Po njenim riječima na helikopter tipa MH-47 otvorena je vatra i on se srušio. Spomenuti je helikopter osiguravao podršku snagama, koje predvode američki vojnici, u bitkama s al-Qaidiniom teroristima i ostacima talibana juzno od grada Gardeza.

Američki vojni zrakoplovi bombardirali su položaje u tom području kao dio ofenzive koja je počela u petak. U subotu je potvrđeno da je poginuo jedan američki vojnijk i trojica Afganistanaca, kad je prvi kopneni napad naišao da žestok otpor. Prema izvješću Pentagona, preko tisuću američkih vojnika sudjeluje u ovim operaijama.

A američki ministar obrane je maloprije izjavio kako će američke snage ostati u tom području sve dok se neprijatelj ne preda ili bude ubijen.

XS
SM
MD
LG