Linkovi

Prijevare putem interneta (4/3/02) - 2002-03-04


S povećanim korištenjem Interneta sve je više slučajeva prijevara. Naizgled povoljne prilike za ulaganja putem Interneta, koje izgledaju predobro da bi bile stvarne, obično i jesu takve – nestvarne. Kao što ćemo čuti u prilogu Linde Cashdan, kad je Internet u pitanju, treba biti oprezan!

Internet stranice www.mcwhortle.com sadrže informacije o tvrtki McWhortle Enterprises i proizvodu koji se naziva “detektorom bioloških sredstava”. Kako tvrdi proizvođač, mali uređaj može stati u džep i može otkriti i najmanju prisutnost opasnih bioloških sredstava s velike udaljenosti. Na tim internet stranicama navodi se da je prodaja tog proizvoda znatno porasla nakon niza slučajeva antraksa u Sjedinjenim Državama prošle godine. Stoga je ta kompanija odlučila izaći na burzu i prodati svoje dionice zainteresiranima.

Na spomenutoj adresi mogu se pročitati izjave zadovoljnih potrošača te intervju s predsjednikom tvrtke Tomom McWhortleom. "Dobrodošli u našu emisiju u kojoj predstavljamo direktore na Internetu. Ja sam vaš domaćin John Harvey. Razgovaramo uživo s Tomom McWhortleom, direktorom i predsjednikom tvrtke McWhortle Enterprises. Tom, koliko shvaćam vaša kompanija odlučila je izaći na burzu…."

"Da…S obzirom na sve ovo što se događa posljednjih nekoliko mjeseci imamo više narudžbi nego što ih možemo realizirati. Ovo će biti prvi put da prikupljamo novac od ulagača. Ulažući u naš proizvod ne možete izgubiti…"

Međutim, riječ je o prijevari. Tvrtka McWhortle Enterprises uopće ne postoji, ali to nije spiječilo stotine tisuća posjetitelja internet stranica te kompanije da na monitoru izaberu mjesto na kojem piše: Ako ste zainteresirani za ulaganje pritisnite ovdje… Na sreću, u ovom slučaju ne radi se o stvarnoj prijevari.

Povjerenik Državnog povjerenstva za mjenični promet i vrijednosne papire Harvey Pitt kaže da iza tih internet stranica stoji američka vlada kako bi se javnost upozorilo na potrebu opreza na Internetu: "Spomenute internet stranice napravili smo na temelju stvarnih internet prijevara koje smo istražili i kojima smo stali na kraj. Na našim internet stranicama obećaje se nevjerojatan povrat kapitala od 400 posto u roku od tri mjeseca. Nažalost, postoje stvarne prijevare u kojima se daju slična obećanja i stvarni ljudi koji na njih nasjedaju."

Gospodin Pitt kaže da su oni koji posjećuju internet stranice MCWHORTLE-TOČKA-COM i pokušavaju uložiti svoj novac, privučeni zvučnim financijskim savjetom. "Povratak kapitala ne može biti zajamčen. Provjerite o kakvim kompanijama se radi prije nego što u njih uložite svoj novac. Ako vas se nagovara da uložite novac u “životnu priliku koja se ne propušta” radije recite – ne. Ako ne razumijete o čemu se radi, ne ulažite novac. Prevaranti su odavno naučili kako da ljudima uzmu novac. Vrijeme je da im se uzvrati istom taktikom."

Da bi što bolje ilustrirao o kakvoj se pojavi radi, gospodin Pitt kaže da je dionice lažne tvrtke McWhortle pokušalo kupiti više od milijun ljudi.

XS
SM
MD
LG