Linkovi

Washington Times: Olakšana Miloševićeva obrana (4/3/02) - 2002-03-04


Dnevnik Washington Times objavljuje uvodnik pod naslovom Suđenje Tribunalu. Članak se odnosi na prošlotjedni poziv vlade predsjednika Georgea Busha haaškom Tribunalu, da završi svoj posao do 2008. godine. Uvodničar washingtonskog dnevnika smatra da je tim zahtjevom “Slobodanu Miloševiću, kojem se upravo sudi za genocid, olakšana obrana.”

Posebno jaka kritika upućena je tvrdnji Bijele kuće da bi se ratnim zločinima prvenstveno trebalo baviti lokalno, a ne međunarodno sudstvo. “Pravosudni sustav u zemljama poput Ruande i Jugoslavije nije spreman za takav posao”, smatra uvodničar Washington Timesa. On napominje da “Sjedinjene Države ne bi trebale slabiti instituciju koja je, u ovom slučaju, jedina sposobna presuditi balkanskim ratnim zločincima.”

Novi NATO, stare vijednosti

Novi NATO, stare vrijednosti - naslov je komentara objavljenog u Washington Postu, čiji je autor Jackson Diehl, član uredništva tog lista. On komentira tvrdnje da dvije novoprimljene članice NATO saveza, Mađarska i Češka, sve manje izgledaju kao poželjni partneri, a sve više i više kao sramota za savez.

Mađarski premijer Viktor Orban je u posljednje vrijeme – tvrdi autor članka - dao niz šovinističkih i anti-semitskih izjava. “Da je tako govorio 1995. godine, njegova zemlja ne bi postala članica NATO saveza”, primjećuje Jackson Diehl, napominjući da je zbog takvih izjava premijeru uskraćen poziv da posjeti Bijelu kuću. Češki premijer Miloš Zeman “iskazao” se napadima na slobodni tisak te vezama s organiziranim kriminalom.

NATO se mijenja, on postaje sve više i više politički a ne vojni savez – piše Jackson Diehl. “No, ako se želi sačuvati značaj tog danas već jako promjenjenog saveza država, onda treba inzistirati na očuvanju liberalnog i demokratskog političkog poretka u svim njegovim članicama” – piše komentator Washington Posta. U tu svrhu, najefikasnije oružje NATO saveza postoje izolacija i sramoćenje zemlja koje se ne ponašaju na demokratski način.

Oprezno na Kavkazu

Uvodnik New York Timesa bavi se najavom Bijele kuće da će oko 200 američkih vojnih savjetnika uskoro otići u Gruziju, koja ima problema s islamskim ekstremistima iz obližnje Čečenije. Uvodnik je naslovljen Oprezno na Kavkazu. “Gruzija je opasna lokacija – ne samo zbog njezine kronične nestabilnosti, već i zbog ruske osjetljivosti na bilo što što se tamo događa” – smatra uvodničar newyorškog dnevnika.

“Misija zbog toga treba biti ograničena. Treba dati jasno na znanje da je cilj misije pohvatati teroriste, a ne natjecati se s Rusijom u tome tko će tamo imati veći vojni utjecaj” – dodaje uvodničar New York Timesa. On smatra da je američki angažman u Gruziji prikladna tema za novostvoreno tijelo pri NATO savezu, koje se bavi suradnjom s Rusijom. “Zajednička borba protiv terorizma je prikladno pitanje, čije će rješavanje zajamčiti da ovo tijelo ne postane dio ispraznog diplomatskog rituala” – zaključuje uvodničar New York Timesa.

XS
SM
MD
LG