Linkovi

Eventualni rat s Irakom mogao bi uzrokovati porast cijena benzina (4/3/02) - 2002-03-04


“Rat s Irakom mogao bi uzrokovati porast cijena benzina” – javlja jutros “Christian Science Monitor”. Treba imati na umu – piše ovaj bostonski dnevnik – da je Irak ponovno šesti po redu američki opskrbljivač sirove nafte, baš kao što je to bio 1990, prije rata u Perzijskom zaljevu. Irak danas Ameriku opskrbljuje s pola milijuna do milijun barela nafte dnevno. Sjedinjene Države su danas, štoviše, znatno ovisnije o stranoj nafti, s obzirom da čak 52 posto nafte koja se prerađuje u ovoj zemlji dolazi iz inozemstva.

O mogućem porastu cijena nafte piše i najtiražniji američki dnevnik “USA Today”, koji svoje čitatelje upozorava da bi s dolaskom ljeta mogle porasti i cijene na benzinskim crpkama. Potrošnja benzina, koja obično raste u ljetnim mjesecima, mogla bi u lipnju i srpnju dostići najvišu razinu od 9 i pol milijuna barela denveno, dok 158 američkih rafinerija može dnevno proizvesti samo 8 i pol milijuna barela, a ostatak se ne može nadoknaditi uvozom. OPEC je ponovno obećao da će zadržati niske proizvodne kvote kako bi cijene sirove nafte porasle, a u tome ga podržavaju i Rusija, Norveška i druge zemlje-proizvođači nafte.

“USA Today” također donosi jednu zanimljivu vijest iz astronomije – NASA je na 30-tu obljetnicu lansiranja Pioneera 10 uspjela uspostaviti vezu s tom svemirskom letjelicom. Znanstvenici NASA-e su emitirali poruku za Pioneer 10 iz pustinje istočno od Los Angelesa, a odgovor je 22 sata i 6 minuta kasnije primio radio teleskop u Španjolskoj. Misija Pioneera 10 je, kako podsjeća “USA Today”, trebala trajati samo 21 mjesec, no produžila se na punih trideset godina. Ta se letjelica trenutno nalazi u galaktičkoj orbiti, dva puta je udaljenija od Zemlje nego što je to Pluton. Ostane li na istoj putanji, doći će do zvijezde Aldebarana, središta sazvježđa Bika – no tek za dva milijuna godina.

XS
SM
MD
LG