Linkovi

Film tjedna: We Were Soldiers (1/3/02) - 2002-03-03


Hollywood se odlučio za još jedan osvrt na rat u Vijetnamu kroz uvjerljivu i realističnu ratnu priču temeljenu na istinitim dogadjajima. Prilog o filmu “We were soldiers” – “Bili smo vojnici” - pripremio Alan Silverman.

Radnja filma dogadja se 1965. godine. Pukovnik američke kopnene vojske Hal Moore sprema se povesti svoje vojnike na put preko pola svijeta do bojišnica u Vijetnamu. Tamo će se Amerikanci, u dolini Ia Drang, po prvi put sučeliti ne s gerilcima, već s dobro obučenim pripadnicima Vijetnamske narodne armije.

Filmska ekranizacija krvave bitke u području u kojem su njegove snage izvršile helikopterski desant, oživjelo je i bolna sjećanja sada umirovljenog generala Hala Moorea. "Vrlo dobro sam poznavao svoje ljude, od časnika do vojnika. Obučavao sam ih i proveo s njima gotovo godinu i pol dana. Ponovno gledanje kako umiru na filmskom platnu jako je teško."

Hala Moorea, koji je tada bio pukovnik, glumi Mell Gibson. "On je izuzetno poštivao svakoga tko je bio spreman boriti se uz njega. Bio je spreman žrtvovati se za svoje vojnike. Tako on na kraju krajeva i opisuje ratne situacije. Kada su se našli u središtu bitke, nije tu bilo više ni mame, ni pite od jabuka, niti američke zastave ili predsjednika Johnsona. Oni su se tamo oslanjali primarno jedan na drugoga. jer, to je situacija u kojoj s nekim postaješ brat i nije bitno kako izgledaš, koje si vjere ili bilo šta drugo" - kaže Mel Gibson.

Randall Wallace, koji je Mel-om Gibson-om snimio i film Braveheart, režirao je i ovaj film. On je autor adaptacije memoara koje su napisali Hal Moore i novinar Joe Galloway. Wallace kaže da film We were soldiers priznaje ljudske žrtve na obje strane, i na američkoj i na vijetnamskoj. "Zanimljivost ovog filma je u tome da u njemu nema zlih likova. Zlo je sam rat. Američki vojnici su otišli u rat jer je to od njih tražila njihova zemlja, a isto su učinili i Vijetnamci."

Ratni izvjestitelj Joe Galloway kaže da je ovaj film značajan iz istog razloga zbog kojeg je on osobno riskirao svoj život. Naime, gospodin Galloway je bio jedini reporter koji se zatekao na bojišnici Ia Danga: "Američki vojnici su bili tamo, i netko je tamo morao otići da bi njihovim obiteljima i američkoj javnosti ispričao što im se dogodilo. Ukoliko to nitko ne učini, što se onda događa? Slika rata postaje iskrivljena. Istina o ratu, i njegovo pravo lice mogu postati atraktivniji. Mi to ne želimo. Rat je užasan i svi se ljudi trebaju sučeliti s tim, kako bi znali kolika je cijena i tko je plaća."

Uz Mela Gibsona, u ovom filmu igraju i Barry Pepper, kao novinar Joe Galloway, Greg Kinnear igra zapovjednika helikopterske postrojbe Brucea Crandalla, a ulogu pukovnikove supruge Julie Moore tumači Madeline Stow.

XS
SM
MD
LG