Linkovi

Na Capitol Hillu rat riječima zbog rata protiv terorizma (2/3/02) - 2002-03-02


Od terorističkih napada 11. rujna, i demokrati i republikanci pružaju snažnu podršku ratu protiv terorizma koji vodi predsjednik Bush. Međutim, proteklih dana su demokrati, predvodjeni čelnikom većine u senatu, Tomom Daschleom, počeli postavljati pitanja glede kampanje koju vodi američka administracija. Senator Daschle, potencijalni predsjednički kandidat 2004. godine, kaže da su protu-teroristička nastojanja do sada bila uspješna. Medjutim, dodaje on, uspješan nastavak kampanje donekle je u pitanju, zbog toga jer su ključni članovi terorističke mreže al-Qaida, uključujući i njenog čelnika, Osamu bin-Ladena, još uvijek na slobodi.

"Jasno je da moramo pronaći mulu Omara, moramo pronaći Osamu bin-Ladena, i moramo pronaći i druge ključne čelnike al-Qaide, u suprotnom, nećemo imati uspjeha."

Gospodin Daschle je takodjer izrazio zabrinutost da administracija nije jasno obrazložila svoje ciljeve, dok se priprema proširiti vojne akcije s Afganistana na druge zemlje za koje vjeruje da predstavljaju terorističku prijetnju.

"Mislim da se radi o ekspanziji koja, u najmanju ruku, do sada nema jasan smjer."

Takva izjava senatora Daschlea uslijedila je nakon slične ocjene koju je iznio demokratski senator Robert Byrd, iz savezne države Zapadna Virginija. On je rekao dužnosnicima Ministarstva obrane da ne očekuju “bianco ček” za proširenje rata, bez da se prethodno jasnije obrazlože ciljevi administracije. Dok američka vojska sve više usredotočuje pozornost na Filipine, Jemen i bivšu sovjetsku republiku Gruziju, senator Byrd izražava zabrinutost da se “ne vidi kraja” američkom angažiranju.

"Sada govorimo o odlasku u Gruziju, Republiku Gruziju, sada je na redu Jemen, pa gdje je kraj? Gdje je tu kraj?", upitao je senator Byrd.

Pojačana retorika, koja se javlja osam mjeseci prije izbora za Kongres, ukazuje na to da demokrati planiraju iskoristiti zahtjev administracije za povećano izdvajanje za vojsku kako bi postavili pitanje o kakvim se širim političkim ciljevima ovdje radi. Senator Daschle kaže:

"Očekujem da će Kongres biti vrlo naklonjen odobravanju zahtjeva za dodatnim sredstvima koja traži predsjednik i ova administracija za obranu i domovinsku sigurnost. Medjutim, ja ne bi , a mislim da ni nitko drugi nebi tek tako trebao udarati štambilj “odobreno” bez da prethodno postavi pitanje glede onog što traži bilo koja administracija."

Republikanci, koje javnost tradicionalno gleda kao snažniju stranku u svezi obrambenih pitanja, su odmah iskoristili priliku da odgovore retorici demokrata, pa je, primjerice, kongresmen Tom Delay iz Texsas-a ljutito rekao da je izjava koju je dao senator Daschle “ogavna”. ... Čelnik manjine u Senatu, republikanac Trent Lott upozorio je da bi ovakve izjave gospodina Daschle-a mogle naškoditi medjunarodnoj suradnji u borbi protiv terorizma. Gospodin Trent Lott govorio je u programu američke televizijske emisije “Newshour”.

"Mislim da kada ste u ratu, i kada su ljudski životi u pitanju, te kada ima ljudi diljem svijeta koji bi bili sretni da se počnemo osipati i da ne nastavimo ovu kampanju, smatram da to potkopava naša nastojanja da se naše koalicije održe, da se izgrade, kada svi gledaju u Ameriku, i kažu “O, da –oni su oštri prva tri mjeseca,” ali nakon toga vraćaju se ustaljenoj praksi. Mislim da slanje takve poruke u inozemstvo nije od pomoći."

Predsjednik Bush, koji uživa veliku popularnost u javnosti, nije se uključio u ovu raspru. Njegov glasnogovornik, Ari Fleischer kaže da je gospodin Bush ponosan na stranačku suradnju koju je dobio u ratu protiv terorizma te da će nastaviti s pozivima da se zakonodavci angažiraju u duhu stranačke suradnje.

XS
SM
MD
LG