Linkovi

SAD izlaze iz recesije (1/3/02) - 2002-03-01


Danas objavljeni statistički podaci ukazuju da se američko gospodarstvo izbavlja iz recesije, te da se zemlja nalazi na putu ekonomskog oporavka.

Ministarstvo trgovine je objavilo izvješće prema kojem je potrošnja u maloprodaji, koja se vezuje za stvaranje više od polovice američkog bruto proizvoda, u siječnju dramatično porasla, za 0.4 posto. Uz to, zabilježen je i ukupan rast plaća.

Industrijska proizvodnja je također zabilježila rast, po prvi put u posljednjih 19 mjeseci. Planovi proizvodnje u nizu industrijskih grana, pogotovo automobilskoj industriji, su povećani, a mnoge su tvornice počele ponovno puniti svoja skladišta za proizvodnju potrebne opreme i sirovina.

Ovo izvješće posljednje je u nizu dokumenata koji ukazuju na ekonomski oporavak. Jučer, savezna je vlada objavila da je bruto proizvod u posljednja tri mjeseca prošle godine zabilježio rast koji je bio veći od očekivanog.

U isto vrijeme, inflacija je pod kontrolom. Cijene nafte su niske, jer je potražnja za ovom sirovinom, zbog blage zime, bila manja. Osim toga potražnja za naftom bila je manja i zbog općeg ekonomskog usporavanja na globalnoj sceni.

XS
SM
MD
LG