Linkovi

WP: Od napada 11. rujna uspostavljena "vlada u sjeni" (1/3/02) - 2002-03-01


Od niza zanimljivih tema iz jutrošnjeg američkog tiska, iz Washington Posta izdvajamo prilog o “vladi u sjeni”. Kako piše ovaj washingtonski dnevnik, nakon terorističkih napada od 11. rujna, predsjednik Bush naredio je da se stotinu visokih dužnosnika civilnih vladinih agencija premjesti na dvije zaštićene lokacije izvan Washingtona, gdje žive i rade. Ova je mjera uvedena privremeno, no sada se ustalila kao trajna mjera kojom se osigurava kontinuitet rada savezne vlade i u slučaju katastrofalnog napada na Washington. Dužnosnici na tzv. “dužnosti u bunkeru” provode 24 sata radeći i živeći pod zemljom i rotiraju se u intervalima od 90 dana.

“Los Angeles Times” jutros upozorava Amerikance da Savezna porezna služba namjerava pooštriti kontrole poreznih prijava. Na kocki je – piše losanđeleski dnevnik – preko 250 milijardi dolara godišnje, za koliko, prema procjenama, beskrupulozni porezni obveznici zakidaju državu prijavljujući lažne porezne olakšice i manje prihode od realnih.

Kako će ova vijest pogoditi osnivača Microsofta Billa Gatesa, teško je reći. Prema pisanju najtiražnijeg američkog dnevnika “USA Today”, Gates je i prošle godine – po osmi puta zaredom – bio najbogatiji čovjek na svijetu, vrijedan gotovo 53 milijarde dolara. I to – nakon što je, zbog pada vrijednosti dionica, izgubio šest milijardi dolara. Prema godišnjoj listi koju sastavlja financijski časopis "Forbes", svijet je ove godine imao 497 milijardera, od čega – 243 u Sjedinjenim Državama; 121 u Europi i 70 u Aziji. Inače, zanimljivo je spomenuti, da je 260 milijardera s popisa naslijedilo svoje bogatstvo, dok su ga drugi sami zaradili – među njima i 27 milijardera koji nisu niti završili fakultet.

XS
SM
MD
LG