Linkovi

Stopa gospodarskog rasta u posljednjem tromjesečju 2001. veća od očekivane (28/2/02) - 2002-02-28


Američko gospodrastvo bilježilo je u posljednjem tromjesečju 2001. godini stopu rasta od 1.4 posto, što je znatno više od prošlomjesečnih izvornih procjena a daleko nadmašuje prvobitna predviđanja. Do ovog neočekivanog rasta došlo zbog porasta potrošnje.

Ukupna potrošnja porasla je za šest posto tijekom posljednjeg tromjesečja, no potrošnja na skuplje proizvode, kao što su primjerice automobili, porasla je za više od 39 posto, što je najnagliji porast u posljednjih 15 godinja.

Kako potrošnja predstavlja dvije trećine svih gospodarskih aktivnosti u Sjedinjenim Državama, ova pošast kupovanja rezultirala je najsnažnijim ekonomskim rezultatima u godini dana. Vladina potrošnja koja je porasla za 10.2 posto također je pridonijela ovom trendu.

Rast od 1.4 posto u posljednjem tromjesečju mogla bi značiti da će ekonomisti označiti okončanje recesije krajem 2001, što je čini jednom od najblažih i najkraćih u američkoj povijesti. Međutim, stručnjaci upozoravaju da neke stvari koje su dovele do blage recesije, mogu izazvati i slabi ekonomski oporavak. Budući da su kupci i dalje trošili kroz razdoblje ekonomskih poteškoća, ostalo je malo suzdržanih potreba koje bi mogle stimulirati gospodarstvo u nadolazećim mjesecima.

XS
SM
MD
LG