Linkovi

Neuspjeli pokušaj hvatanja Radovana Karadžića (28/2/02) - 2002-02-28


Iako SFOR nije uspio uhvatiti Karadžića u NATO savezu ne smatraju neuspjelom akciju provedenu u četvrtak ujutro. Zašto – objašnjeno je našoj bruxelleskoj suradnici Ladi Stipić – Niseteo.

NATO nije uspio u pokušaju hvatanja Radovana Karadžića, priznao je danas novinarima savjetnik glavnog tajnika za odnose s javnošću Atlantskog saveza Mark Laity.

Laity se prvo ograničio na čitanje NATO-ovog priopćenja u kome se spominje da su NATO-ve snage, inače pripadnici multinacionalne brigade sektora Jugoistok, pokazale tek dio svojih mogućnosti te da akcija, usprkos tome što zadatak nije izvršen, "pokazuje sposobnost , spremnost i odlučnost SFOR-a da upotrijebi i silu ukoliko to ustreba, kako bi uhitio osobe otpužene za ratne zločine".

"Karadžić se ovoga puta izvukao no vrijeme će pokazati da li će pobjeći i drugi put", komentira Laity. U NATO-vom glavnom sjedištu u Bruxellesu u slučaju pokušaja hapšenja Karadžića ovoga su puta bili pričljiviji nego obično, što također ukazuje na novu klimu.

Potvrđeno je da su SFOR-ovi ljudi u akciju krenuli temeljem pouzdanih i potvrđenih obavještajnih podataka da se Karadžić nalazi na području sela Čelebići, nedaleko Foče ili Srbinja, kako se ovdje navodi, koristeći oba imena grada. Samo je selo za akcije bilo posve odsječeno od svijeta, u akciji su sudjelovali i helikopteri a dio stanovnika zamoljen je da se radi osobne sigurnosti privremeno povuče iz kuća.

Tokom akcije u pretraženim su zgradama otkrivena tri skladišta naoružanja s automatskim puškama, minama, granatama i municijom većeg kalibra. Za ovaj dio akcije savjetnik u NATO-u veli da je nađeno oruđje potvrda da je SFOR bio na pravome tragu.

Akcija naravno nije vježba, ona je demonstracija spremnosti NATO-saveza na djelovanje, nadovezao se Laity zaključujući da se rezultat ipak ne smatra neuspjehom jer će ovakvih akcija biti sve dok su osumnjičeni na slobodi.

XS
SM
MD
LG