Linkovi

Američka vlada pozvala haaški Tribunal da do 2008. završi svoj posao (28/2/02) - 2002-02-28


Američka je administracija danas pozvala haaški Tribunal za ratne zločine da svoj rad privede kraju do 2008. godine.

U Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Država upravo je završilo je svjedočenje o radu dva međunarodna tribunala za ratne zločine, onog za bivšu Jugoslaviju te tribunala za Ruandu.

U Odboru za međunarodne odnose svjedočio je veleposlanik Pierre Richard Prosper, koji je u američkom Državnom tajništvu odgovoran za problematiku ratnih zločina. Nakon što je izrazio podršku Washingtona haaškom tribunalu, ambasador Prosper je rekao da je američka vlada svjesna da se “Tribunal susreće s problemima koji u pitanje dovode njegov integritet.“ “U radu oba Tribunala – onog za bivšu Jugoslaviju i onog za Ruandu – u pitanje je bio doveden profesionalizam nekih njegovih djelatnika.

Također, ima i optužbi o lošoj organizaciji upravljanja Tribunalom te o zlouporabi ovlasti” – rekao je visoki dužnosnik State Departmenta. “Ponekad” – nastavio je on – “suđenja su bila odveć skupa, nisu bila efikasna, bila su prespora, a nisu niti odgovarala svakodnevnom iskustvu koje o ratnim zločinima imaju narodi na terenu, pogotovo žrtve ratnih zločina.”

Ambasador Prosper je rekao da je Tribunal poduzeo korake kako bi odgovorio na zamjerke iz Washingtona.

Američka vlada je pozvala oba tribunala, i tribunal za bivšu Jugoslaviju i tribunal za Ruandu, da počnu svoj posao privoditi kraju te da ga završe u razdoblju 2007 do 2008. godine. Zbog toga, Bijela kuća poziva sve države regije da u potpunosti ispune svoje obveze u vezi sa suradnjom s Tribunalom.

XS
SM
MD
LG