Linkovi

Američke korporacije u potrazi za "poreskim utočištem" (28/2/02) - 2002-02-28


Kaže se kako u životu postoje samo dvije sigurne stvari - to su smrt i porezi! No, američke kompanije pronalaze laki način kako da izbjegnu ovo posljednje. To čine tako što se inkorporiraju u zemljama koje su stoga dobile i naziv “poresko utočište". Kako javlja naša novinrka Christine Elliot ta praksa košta Sjedinjene Države milijarde dolara godišnje.

Izuzetno popularno mjesto jest Bermuda, “poresko utočište” za 'gospodu'. Blizu je Sjedinjenih Država, politički je stabilna država...i u njoj se ne plaća porez na prihod... Mnoge američke kompanije koje obično plaćaju 35 posto svog prihoda u porezima kod kuće otkrivaju kako mogu smanjiti svoje poreze za milijune dolara tako što će se inkorporirati u inozemstvu.

Profesor poreske politike na Sveučilištu North Carolina Ed Maydew kaže da kompanije koje imaju najviše motiva da se ponovno inkorporiraju u inozemstvu su one koje i najviše poslova obavljaju u drugim zemljama: "Dakle, ako, primjerice, imate dolar prihoda koji podliježe porezu u Sjedinjenim Državama, platit ćete 35 centi poreza. Ako zaradite dolar u Irskoj, platit ćete onoliko koliko iznosi porez u Irskoj, recimo da je to 10 posto, dakle, platit ćete 10 centi poreza Irskoj, a razliku od 25 centi platite Sjeidnjenim Državama. No stvar je u tome da ako ste inkorporirani u inozemstvu, i poslujete u Irskoj, platit ćete samo 10 posto poreza u Irskoj i ništa više."

Kompanije koje su inkorporirane u tim 'poreskim utočištima' mogu potencijalno uštedjeti četvrtinu svog prihoda ostvarenog u inozemstvu. Tyco International jedna je od takvih kompanija koja se prošle godine inkorporirala u otočnoj državi Bermuda. Kažu da su samo u toj godini uštedjeli 400 milijuna dolara. Ed Maydew kaže da je mlitava situacija na burzi u nekoliko posljednjih godina predstavljala još jedan razlog zašto su kompanije tražile utočište u 'poreskim utočištima'. On dodaje da ne postoji pouzdan način da se kaže koliko je prihoda od poreza izgubljeno zbog ovakve taktike.

Predsjedatelj Pododbora Zastupničkog doma za trgovinu Phil Crane, kaže da niti on ne zna koliki je taj iznos, no napominje kako će se on povećavati tijekom nekoliko sljedećih godina. "Ne možete kriviti nijednu kompaniji zato što kreće tim putem. Zapravo, ono što smo mi stvorili s našim opscenim poreskim propisima kod kuće jest motiv kompanijama da odu. Da bismo se uistinu pozabavili s ovim problemom, moramo fundamentalno i revolucionarno reformirati postojeće poreske zakone."

No kongresmen Crane priznaje da pokušava već godinama izmijeniti kongresne propise u Kongresu. "Zasad" - kaže - "kompanije će i dalje pronalaziti kreativne načine kako da izbjegnu plaćanje poreza".

XS
SM
MD
LG