Linkovi

Što sa smećem koje proizvodi New York? (28/2/02) - 2002-02-28


Sa stranica "New York Timesa" saznajemo da su se svim nevoljama najvećeg američkog grada pridružile i one vezane uz smeće. Doduše, zbrinjavanje otpada nikada nije išlo glatko, ali sada, uz ogromne proračunske gubitke i štednju na svim poljima, odvoz smeća postaje zamalo najveća žrtva štednje. Dnevno New York proizvodi 11 tisuća tona smeća, koje se već par godina, otkako je grad napunio vlastita odlagališta, odvoze na odlagališta u saveznim državama Virginia i Pennsylvania. Ukupno 264 tisuće kamionskih tura iz grada godišnje, koliko ih trenutno treba, košta više nego što grad ima novaca, a i primatelji smeća više nisu sretni s takvim aranžmanom.

Sa stranica bostonskog "Christian Science Monitora" dolaze utješne riječi onima koji smatraju da su Amerikanci postali posve ravnodušni prema politici - od onih koji su registrirani kao birači, na posljednje predsjedničke izbore izašlo je i zaista i glasalo njih 86 posto. Manje je utješni podatak, piše "Monitor", da je rat spolova stigao i u glasačke kabine - muškarci zaostaju za ženama u sklonosti da iziđu na birališta i to što dalje, sve više.

I, za kraj, jedna vijest sa stranica “New York Timesa”, posvećenih znanosti. Prema najnovijim istraživanjima znanstvenika izgleda da zastrašujući tiranosaurus rex nije bio tako brz kako izgleda u filmovima iz serije “Jurski park". Biomehanička mjerenja i proračunavanja pokazuju da je sa svojih šest tona i dužinom od 13 metara, ti-rex bio tako težak da ga mišići nisu mogli ubrzati do sprintanja. Dakle, vjerojatno je trčao brzinom od oko 16-17 kilometara na sat, u najboljem slučaju do 35 kilometra na sat. Na svaki način, nikako nije mogao trčati brzinom od 60 kilometara na sat, kako se ranije smatralo. Time se, isto tako, malo mijenja postavka prema kojoj je ovaj mesožder lovio svoj plijen goneći ga. Upravo suprotno, vjerojatno se hranio leševima uginulih životinja.

XS
SM
MD
LG