Linkovi

Dodjela Grammya: Najveći dobitnici Alicia Keyes, U2 i glazba iz filma - 2002-02-28


U Los Angelesu su sinoć dodijeljene glazbene nagrade Grammy, koje dodjeljuje Američka akademija za snimljenu glazbu. Večer je pripala – mladim zvijezdama i već prokušanim veteranima glazbene scene. Evo i nekoliko riječi o ovogodišnjim dobitnicima ovih prestižnih nagrada.

Zvijezda večeri svakako je bila mlada rhythm-and-blues pjevačica Alicia Keyes, koja je iz dvorane Staples Centra otišla s ukupno pet Grammya. 21-godišnja glazbenica koja je oduševila kritičare svojim debi-albumom “Songs in A Minor” proglašena je najboljim novim glazbenikom. Njen upravo spomenuti album proglašen je albumom godine u kategoriji rhythm and bluesa. Hit “Falling” s tog albuma proglašen je pjesmom s najboljim tekstom godine, a sama Alicia Keyes također je nagrađena Grammyjem za najbolju rhythm-and-blues izvedbu. Podsjetimo, pet Grammyja u jednoj večeri do sada je dobila samo jedna glazbenica – bila je to Lauryn Hill 1999.

Oni koji su prognozirali da će dobitnici večeri biti i U2 nisu se prevarili. Irski rockeri ponovili su prošlogodišnji uspjeh – ove su godine pobrali su ukupno – četiri. Njihov hit “Walk On” proglašen je snimkom godine, odnosno, pjesmom godine, a za pjesmu “Stuck in the Moment You Cant Get Out Of” dobili su Grammya za najbolju pop izvedbu u sastavu ili duetu. Njihov album “All That You Can’t Leave Behind” proglašen je rock albumom godine. Inače, U2 je otvorio svečanu dodjelu nagrada svojim nastupom, pa je Bono imao priliku našaliti se da se – nakon osam nominacija, u Irsku ne smiju vratiti bez barem jedne nagrade. Kako se čini, strahovati od povratka – više ne moraju.

Najveće iznenađenje večeri, međutim, nije bio niti jedan glazbenik ili grupa – već jedan album, točnije album s glazbom iz filma “O Brother Where Art Thou?”, koji je odnio čak pet Grammyja – između ostaloga i za album godine”. Radi se o doista izvanrednom uspjehu, s obzirom da se radi o zbirci tradicionalnih country i bluegrass izvedbi, koja se do sada nije često čula na američkim radio-valovima. Pjesma s tog albuma “O Death” donijela je 75-godišnjem country pjevaču Ralphu Stanleyu njegovog prvog Grammyja. A nagrada za najbolju country vokalnu suradnju otišla je, dapače, sastavu koji ne postoji – dodijeljena je fiktivnoj country grupi Soggy Bottom Boys, koju publika pozna samo iz filma.

Od ostalih veterana, Bob Dylan je svojoj kolekciji dodao i četvrtog Grammyja – za najbolji folk album godine. Inače, tijekom svečanosti, odana je počast pokojnom gitaristu Beatlesa Georgeu Harrisonu, žrtvama terorističkih napada od 11. rujna i pjevačici Aaliyi, koja je prošloga ljeta poginula u zrakoplovnoj nesreći na Bahamima. Svečanu dodjelu ovogodišnjih nagrada vodio je komičar Jon Stuart, a, uz U2, nastupili su i Destiny's Child, 'N Sync, Tony Bennett, Billy Joel i mnogi drugi. Pobjednike je biralo 12 tisuća profesionalaca iz glazbene industrije.

XS
SM
MD
LG