Linkovi

Petorica HSLS-ovih ministara podnijela ostavke (28/2/02) - 2002-02-28


Premijeru Ivici Račanu sinoć su ostavke podnijela petorica HSLS-ovih ministara. Ostavke su podnijeli nakon što je njihova stranka odlučila iz Vlade povući njih trojicu.

Ostavke su podnijeli zamjenik premijera Goran Granić i ministri obrane Jozo Radoš, gospodarstva Goranko Fižulić, zdravstva Andro Vlahušić i znanosti Hrvoje Kraljević. "Premijer nije bio iznenađen, ali se nije izjašnjavao o našim ostavkama", izjavio je sinoć Granic nakon razgovora HSLS-ovih ministara s Ivicom Račanom. Šesti HSLS-ov ministar, iz stranke isključen zbog podrške Vladinoj odluci o izručenju dvojice generala sudu u Den Haagu, nije bio na sastanku. Očekuje se da će ministar prometa Alojz Tušek svoju ostavku premijeru podnijeti danas.

HSLS-ovi ministri ovim su potezom odgovorili na odluku novog stranačkog vrha da iz Vlade povuče zamjenika premijera i ministre gospodarstva i prometa. Početkom veljače, kada je ponovo izabran za predsjednika HSLS-a Dražen Budiša otvoreno je najavio obračun s ministrima koji prošlog srpnja, prije nego se se povukao iz politike, nisu poslušali njegovu preporuku da glasaju protiv izručenja generala Tribunalu. Ministri su uvjereni da su smjene, za koje su saznali preko državne televizije, Budišina naplata starih računa. "Mimo svake politike, takav se obračun ne moze tolerirati", rekao je Radoš.

Predsjednik HSLS-a ovaj je put Vladu najizravnije suočio s mogućim kolapsom. Ne prihvaćajući HSLS-ovu argumentaciju o lošem radu smijenjenih ministara, premijer Račan ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora. Premijer računa s razumijevanjem građana ako dođe do izbora koji bi, rekao je, "zaustavili reforme i značili gubitak vremena i rejtinga kojeg je država mukotrpno gradila u svijetu". Prije sastanka s HSLS-ovim ministrima, premijer je kazao da na sastanku vladajuće petorke u petak namjerava raščistiti odnose s glavnim koalicijskim partnerom.

"Problem je u tome da li postoji minimum suglasnosti o tome što su strateški interesi ove zemlje i kako ih riješiti. Da li postoji programska suglasnost oko onoga što je bitno u radu Vlade, bilo do jučer i biti će sutra. Ako tu postoje razlike, a bilo ih je i mogu biti i ubuduće, onda je to ključno pitanje suradnje, ne s konkretnim čovjekom nego s ljudima koji se programski ne slažu," rekao je Račan.

HSLS, koji na mjestu premijerova zamjenika želi Dražena Budišu, ranije je najavio da će u slučaju ostavke svojih ministara imenovati nove, ali nisu dali konkretna imena.

HSLS-ovi ministri smatraju da njihov rad u Vladi nije glavni razlog zbog kojeg je stranka odlučila smijeniti trojicu.

"Nitko ne dvoji da su ti ljudi radili dobro, uspješno i kada se kaze da isključivo iz političkih razloga moraju otići, onda se pitate da li ta stranka i ideje koje se promoviraju nose dobro ovoj Vladi, ovoj zemlji i stranci kojoj svi mi pripadamo," rekao je ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Petorica ministara danas će o svojim ostavkama obavijestiti i vodstvo HSLS-a.

XS
SM
MD
LG