Linkovi

Je li siromaštvo u Trećem svijetu uzrok terorizma? (27/2/02) - 2002-02-27


Danas je u Senatu Sjedinjenih Država održano svjedočenje pod naslovom Sigurnija budućnost - kako pomoći u demokratizaciji, uklanjanju siromaštva i boljem poštivanju ljudskih prava u svijetu? Članovima senatskog Odbora za međunarodne odnose govorila je i bivša državna tajnica Madeleine Albright.

Središnje pitanje svjedočenja bilo je – koji su uzroci terorizma, koji je jesenas na tako šokantan i tragičan način pogodio i Sjedinjene Države? Uz to, raspravljalo se i o načinu na koji američka pomoć može pridonijeti uklanjanju tih uzroka. Sudionici panela složili su se da ne postoji tek jedan uzrok, već da se u obzir moraju uzeti mnogi čimbenici: od kulturoloških i političkih do demografskih i ekonomskih faktora.

Albright: Da se slušalo skeptike, Milošević bi još bio na vlasti

Madeleine Albright, koja sada predsjedava Nacionalnim demokratskim institutom, rekla je da “demokratske države u borbi protiv terorizma imaju ogromnu prednost, zbog svog pluralizma, tolerantnosti, te političkog sistema koji se zalaže za promjene mirnim i legalnim putem.” Demokratske države su bogatije, stabilnije i miroljubivije od nedemokratskih država, i zbog toga je u interesu Sjedinjenih Država da ih na svijetu bude što više, rekla je bivša državna tajnica.

Kako to postići? Jedan od načina je izravno poticanje demokratskih reformi u autokratskim društvima, rekla je gospođa Albright: "Ne bismo trebali biti sramežljivi kada je to u pitanju. Skeptici tvrde da tako nešto nije uputno činiti, te da su takvi napori od početka osuđeni na neuspjeh. Međutim, da se slušalo te skeptike, Milošević bi još uvijek bio na vlasti, umjesto u den Haagu, gdje mu se sudi za genocid. Oni koji tvrde da određene zemlje nisu spremne ili nisu sazrele za demokraciju, mislim da griješe. Jer, niti jedna zemlja nije spremna ili zrela za diktaturu, a njih je u svijetu još uvijek dosta."

Pomoć inozemstvu - dobra investicija

Madeleine Albright se založila za veću pomoć državama u tranziciji: "Na svakom kontinentu postoje mlade i nejake demokracije, koje muče problemi poput kriminala, siromaštva, slabih državnih institucija i unutarnjih podjela. Iako ne možemo riješiti sve probleme, neke možemo. U svakom slučaju možemo učiniti više, pogotovo na učvršćivanju građanskog društva i njegovih institucija."

Američka pomoć inozemstvu ima niz oblika: od izravne ekonomske i financijske pomoći, humanitarnih napora, borbe protiv zaraznih bolesti, jačanja demokracije, pa do suradnje u borbi protiv narkotika i širenja naoružanja za masovno uništavanje. S tim u vezi, državna tajnica Albright je upozorila da se na pomoći za inozemstvo često štedi. To je zato što je pomoć inozemstvu nepopularna među američkih građanima. “Neke ankete pokazuju da naši građani misle da se inozemstvu poklanja između 20 i 25 posto ukupnih proračunskih sredstava. U stvari, pomoć inozemstvu predstavlja oko 1 posto saveznog budžeta, s tendencijom smanjivanja iz godine u godinu”, rekla je gospođa Albright.

Ona smatra da je “pomoć inozemstvu dobra investicija.” "Borba protiv terorizma nije jedino, a čak niti primarno, stvar vojske. Radi se o borbi suprotstavljenih ideja. Pobjedu u takvom boju nećemo izboriti dizanjem u zrak pećina u Afganistanu. Vojna je komponenta sukoba vrlo važna, ali Amerika će izvojevati konačnu pobjedu jedino ako pomogne u razvoju, ne samo ekonomskom već i drugom, ostalih djelova svijeta" - rekal je Madeleine Albright.

Perle: Uzrok terorzima nije siromaštvo

Ova posljednja tvrdnja najviše je zaintrigirala senatore, članove Odbora za međunarodne odnose. Ako je uzrok terorizma u siromaštvu i bijedi koja postoji u dobrom dijelu svijeta, zbog čega nas onda 11. rujna nisu napali teroristi iz Brazila, zemlje u kojoj ima mnogo siromašnih? Zašto su teroristi većinom bili Saudijci, državljani jedne razmjerno prosperitetne zemlje? – upitao se senator Joseph Biden.

O povezivanju siromaštva u Trećem svijetu i anti-američkog terorizma govorio je i Richard Perle, bivši zamjenik američkog ministra obrane. "Iako se to često može čuti, ja mislim da je to pogrešna tvrdnja. Ona jednostavno nije dokazana činjenicama. Ne samo da je to pogrešna hipoteza, ona je i opasna – jer teroriste oslobađa svake odgovornosti. Teroristi koji su izveli napade od 11. rujna nisu bili siromašni, a niti ih je inspiriralo siromaštvo drugih. Njih su inspirirale manipulacije jednog bogatog fanatika, Osame bin Ladena, čiji su ciljevi u prvom redu ideološki i vjerski, i nemaju nikakve veze sa siromaštvom" - riječi su Richarda Perla, bivšeg zamjenika ministra obrane Sjedinjenih Država. On i Madeleine Albright, bivša državna tajnica, govorili su danas u Senatu Sjedinjenih Država, na svjedočenju u odboru za međunarodne odnose.

XS
SM
MD
LG