Linkovi

Bivši direktor Enrona ponovno odbacio da je znao za financijske probleme kompanije (27/2/02) - 2002-02-27


U petosatnom saslušanju pred senatskim Odborom za trgovinu bivši glavni direktor Enrona Jeffrey Skilling jučer je odbacio tvrdnje da je znao za financijske probleme ove kompanije još mjesecima prije negoli je došlo do njene propasti.

Bivši glavni direktor Enrona Jeffrey Skilling svjedočio je kako nije bio svjestan financijske opasnosti koja je prijetila kompaniji u trenutku kad je on podnio ostavku na svoj položaj u kolovozu prošle godine. Mnogi uposlenici Enrona i vlasnici akcija izgubili su životnu ušteđevinu kad je u prosincu došlo do propasti ove nekoć najveće energetske korporacije u Sjedinjenim Državama. To je ujedno bio i najveći bankrot u američkoj povijesti.

Gospodin Skilling je ponovio iste izjave koje je već dao početkom mjeseca pred jednim panelom Zastupničkog doma, a to je kako nije znao da je Enron sklapao partnerstva kako bi se prikrili dugovi i napuhali profiti. Kako piše u današnjem izdanju Washington Posta, najlakše bi razliku u dva posljednja svjedočenja gospodina Skillinga pred Kongresom bilo opisati tako da je u prvom najčešće spominjana rečenica bila 'ne sjećam se', a u ovom drugom 'ja nisam računovođa'. Senatori su na njegove izjave reagirali s nevjericom. Senator Ron Wyden demokrat je iz Oregona."Gospodine Skilling, kako god raščlanili to što govorite, činjenica stoji da ste vi kao glavni direktor imali odgovornost da nadgledate ovo područje. Ne vidim dokaza da je to učinjeno".

Za istim stolom s gospodinom Skillingom u Senatu sjedila je još jedna dužnosnica Enrona - Sharon Watkins. Ona je protuslovila izjavama svog bivšeg glavnog direktora odgovarajući na pitanja senatora Johna McCaina, republikanca iz Arizone."Je li moguće, po vašem mišljenju, da gospodin Skilling nije bio svjestan nepravilnosti vezanih uz knjigovodstvo tih partnerstva koja su dovela do propasti Enrona?" - pitao je senator McCain. "Ja mislim da je gospodin Skilling bio svjestan tog problema" - odgvorila je gospođa Watkins.

Ratoborni gospodin Skilling osporavao je svjedočenje gospođe Watkins i porekao njeno ranije svjedočenje da je zavarao drugog bivšeg Enronovog direktora Kennetha Laya o financijskom stanju kompanije. "Kao prvo, ja nisam lagao Kongresu, ni bilo kome drugome o tome kako se prisjećam događaja koji su se zbivali dok sam ja bio u Enronu. Kao drugo, nikad nisam prevario Kena Laya. Čuo sam da je gospođa Watkins iznijela u svom svjedočenju taj stav. No ja pojma nemam na čemu se takav njezin stav temelji".

Gospodin Skilling je izjavio kako nije imao razloga za zabrinutost glede Enronovih partnerstva jer su ih odobrili knjigovodstveni revizori kompanije. Od drugih izjava bivšeg direktora Enrona tijekom saslušanja jamačno će ostati upamćena i ona u kojoj je rekao da ni danas ne bi učinio ništa drugačije, uzevši u obzir informacije koje je imao, dok je bio na čelu ove korporacije. Gospođa Watkins i sadašnji predsjednik Enrona Jeff McMahon svjedočili su kako su unutar kompanije postavljali pitanja o knjigovodstvenoj praksi koja je dovela do bankrota.

Uz Kongres, o propasti Enrona istrage još vode Ministarstvo pravosuđa i Komisija za burze i vrijednosne papire, tijelo koje regulira rad američkih burzi.

XS
SM
MD
LG