Linkovi

Pentagon zatvara novi Ured za strateško informiranje (27/2/02) - 2002-02-27


Ministar obrane Donald Rumsfeld zanijekao je da je Pentagon ikada bio zainteresiran za širenje laži i dezinformacija. No, prema njegovim riječima, velik dio medijskih izvješća o Uredu za strateško informiranje bio je netočan i zavaravajući. Gospodin Rumsfeld rekao je novinarima da je zbog javljanja medija, ured pretrpio preveliku štetu da bi bio efikasan i da će stoga biti zatvoren.

"O ovom je uredu objavljeno mnogo članaka i komentara, od kojih su neki sadržavali netočna nagađanja i tvrdnje da će se taj Ured baviti aktivnostima kojima se Ministarstvo obrane ne bavi, neće baviti, niti bi ih odobravalo. Stoga je ured pretrpio takvu štetu da više ne bi mogao funkcionirati efikasno i zato ga zatvaramo."

Ured za strateško informiranje osnovan je nakon terorističkih napada od 11. rujna, kada su dužnosnici Ministarstva obrane počeli ukazivati na potrebu da se, u okviru rata protiv terorizma, utječe na javno mišljenje u inozemstvu. No, “New York Times” javio je da novi Ured razmatra mogućnost plasiranja lažnih vijesti u strane medije, što je izazvalo buru negodovanja i dovelo u pitanje kredibilitet Pentagona. Ministar obrane Rumsfeld kasnije je izjavio da Pentagon neće širiti laži, te da bi jedini cilj novog ureda bio – kako je rekao – taktičko zavaravanje neprijatelja na bojnom polju.

XS
SM
MD
LG