Linkovi

Bush o Glasu Amerike i slobodi (27/2/02) - 2002-02-27


Kako je predsjednik George Bush rekao "šezdeset godina Glas Amerike govori istinu o Americi i našoj politici. Tijekom drugog svjetskog rata i tijekom hladnog rata, u krizna i mirna doba, Glas Amerike je pridonosio zamahu slobode". I sad u ratu protiv terorizma, rekao je američki predsjednik, "ponoson sam što mogu reći da Glas Amerike još uvijek govori moćno i jasno".

Predsjednik Bush je govorio u Glasu Amerike u sklopu proslava šezdesetogodišnjice naše medijske kuće. "Ljudima kojima su njihove vlade emitirale poruke zadrtosti i mržnje" - rekao je predsjednik Bush - "Glas Amerike šalje poruku tolerancije i poštovanja. Ljudima kojima je rečeno da je demokracija meka i slaba, Glas Amerike je pokazao snagu i odlučnost slobode. Ljudima koji žive pod vladama koje održavaju svoju vlast lažima, Glas Amerike govori istinu".

Kako je predsjednik Bush naglasio, "u nekim režimima, poput Sjeverne Koreje, čak i samo slušanje programa Glasa Amerike smatra se zločinom. I strahovanja takvih težima imaju svoje dobro opravdanje, jer tiranija ne može zauvijek živjeti u atmosferi istine".

Glas Amerike, rekao je predsjednik Bush, "nije neutralan između Amerike i američkih neprijatelja, između terorizma i onih koji se brane od terora, između slobode i tiranije. Glas Amerike emitira programa s posebnim ciljem, posebnim mandatom i posebnim povjerenjem".

Posluživši se riječima bivšeg predsjednika Ronalda Regana, predsjednik Bush je rekao da "sloboda nije samo prerogativ za nekolicinu sretnih, već neotuđivo i univerzalno pravo svih ljudi. Glas Amerike širi tu poruku po cijelom svijetu, s posebnim naglaskom na zemlje gdje su informacije ograničene i glasovi slobode ušutkani".

Kroz svoju povijest, Glas Amerike je koristio svako raspoloživo sredstvo - kratkovalni radio, televiziju i sad internet - da zaobiđe prepreke tirana. "Nitko ne zna koje ćemo nove komunikacijske tehnologije imati na raspolaganju u budućnosti" - rekao je predsjednik Bush. - "No dvije stvari znamo: prvo, da će Glas Amerike pronaći način da ih koristi; i drugo, premda se ova sredstva prenošenja poruke mogu izmijeniti, sama poruka se neće nikad izmijeniti. To je jednostavna poruka" - rekao je predsjednik George Bush - "to je poruka slobode, a sloboda je vrijedna da se brani. Jer istina je, ništa manje od oružja, potrebna za njenu obranu".

XS
SM
MD
LG