Linkovi

SDP raspravlja o jučerašnjem potezu svog glavnog koalicijskog partnera (27/2/02) - 2002-02-27


Stranka premijera Ivice Racana SDP raspravlja o jucerasnjem potezu svog glavnog koalicijskog partnera. Premijer Racan izjavio da je povlacenjem trojice ministara HSLS Vladu doveo u tešku situaciju.

Predsjednistvo SDP-a danas ce odgovoriti na posljednji izazov HSLS-a koji bi mogao zavrsiti prijevremnim parlamentarnim izborima. Premijer i predsjednik SDP Ivica Racan prije sastanka stranackog vodstva novinarima nije mogao reci hoce li jos danas sluzbeno odgovoriti glavnom koalicijskom partneru. "Ovo je ozbiljna situacija za Vladu, pa i ozbiljna situacija za mene kao predsjednika Vlade to ne tajim," kazao je Racan. Predsjednik HSLS-a, Drazen Budisa sinoc ga je telefonom obavijestio da je HSLS iz Vlade odlucio povuci zamjenika premijera Gorana Granica, te ministre gospodarstva i prometa Goranka Fizulica i Alojza Tuseka.

Stranka Budisu predlaze za premijerova zamjenika. Budisa se pocetkom mjeseca vratio u politiku nakon sto je proslog ljeta izazvao prvu veliku krizu vlade protiveci se izrucenju generala. Od pet HSLS-ovih ministara tada je trazio da ne podrze vladu ali ga, osim jednog, nisu poslusali. Sluzbeno je objasnjenje HSLS-a da ministre povlace jer su nezadovoljni njihovim radom. Predsjednik HSLS-a premijeru sinoc nije obrazlozio stranacku odluku. "U novima sam procitao izjavu da nisu zadovoljni njihovim radom.Zao mi je sto imamo situaciju u kojoj se o radu ljudi u koalicijskoj vladi moze razgovarati sire u koaliciji i u samoj Vladi, pa valjda i predsjednik Vlade moze nesto reci o radu clanova vlade", kazao je Racan.

Premijer je u ponedjeljak nakon sastanka vladajuce petorke kazao da se nacelno ne protivi HSLS-ovu prijedogu izmjene koalicijskog ugovora prema kojem bi stranka imala pravo povuci ministre dok bi se suglasnost premijera trazila samo pri imenovanju. Inzistira da stranke obrazloze zasto povlace ministre iz vlade. Ako stranke povlace ministre zato sto podrzavaju vladu, znaci da postoje programske nesuglasice izmedju stranke i vlade, rekao je Racan. Ministar prometa Ajloz Tusek prvi je ministar kojeg je vlastita stranka iskljucila zato sto je glasao za odluku o izrucenju generala haskom Tribunalu.

XS
SM
MD
LG