Linkovi

Račan: "Budućnost koalicije u rukama Dražena Budiše" (26/2/02) - 2002-02-26


Premijer Ivica Racan novinarima je sinoc izjavio da je buducnost koalicije u rukama njegovog glavnog koalicijskog partnera, predsjednika HSLS-a Drazena Budise. "Buducnost koalicije ovisi o tome hoce li HSLS o povlacenju svojih ministara iz Vlade odlucivati bez dogovora," kazao je premijer.

Budisa koji je pocetkom veljace ponovo izabran za predsjednika HSLS-a zatrazio je promjenu koalicijskog ugovora. Predlaze da stranke samostalno mijenjaju ministre a premijerova suglasnost trazila bi se pri njihovu imenovanju.

"Nemam nista protiv da svaka stranka odluci zeli li povuci nekog svog clana u vladi, ali za vladu i predsjednika Vlade bilo je i biti ce uvijek vazno zasto se to radi," rekao je Racan.

Nakon stranackih izbora Budisa je jasno naznacio da neke od HSLS-ovih ministara ne zeli u Vladi. Najzesce se obrusio na potpredsjednika Vlade Gorana Granica kojem je zamjerio lojalnost premijeru. Nakon Budisina srpanjskog povlacenja iz politike zbog neslaganja s vladinom odlukom o izrucenju generala haskom Tribunalu iz HSLS-a je iskljucen ministar prometa Alojz Tusek. Njegov je glavni grijeh bio glas za vladinu odluku o nastavku suradnje s Medjunarodnim sudom za ratne zlocine.

"Ako se netko povlaci zato sto je doprinosio radu, programu vlade to znaci da izmedju vlade i stranke koja povlaci ministra postoje programske nesuglasnosti. Najprije treba njih razmotriti a ne kadrovske aspekte. Njih treba kasnije razmotriti," rekao je Racan.

Vlada na ciji rad nece utjecati "stranacka i isforsiranja politicka pitanja" za premijera je kljuc opstanka koalicije. Drazen Budisa koji proslog srpnja nije srusio vladajucu koaliciju samo zato sto ga njegovi ministri nisu poslusali, sada je dobio priliku da uzvrati udarac. Hoce li je iskoristiti saznat ce se nakon danasnjeg sastanka Malog vijeca HSLS-a od kojeg se ocekuje da se izjasni koje od svojih ministara vise ne zeli u Vladi.

XS
SM
MD
LG