Linkovi

U Osijeku pokrenut informativni sistem za građane (25/2/02) - 2002-02-26


Nedavno imenovani visoki dužnosnik američke Agencije za međunarodni razvoj USAID-a dr. Kent Hill danas je započeo svoj višednevni boravak u Hrvatskoj posjetom Osijeku.

Svoj promotivni višednevni boravak u Hrvatskoj Kent Hill, najviši dužnosnik američke Agencije za međunarodni razvoj, odnosno, USAID-a, odgovoran za programe ove agencije u tridesetak zemalja istočne Europe i država bivšeg Sovjetskog saveza danas je započeo u Osijeku.

Gospodina Hilla na ovaj je položaj imenovao predsjednik Bush, a potvrdio Senat prije nepuna četiri tjedna. Zajedno s Pamelom Baldwin, direktoricom USAID-a za Hrvatsku i osječkim gradonačelnikom Zlatkom Kramarićem, gospodin Hill je danas u prostorijama Gradske uprave pokrenuo za sada u Hrvatskoj jedinstveni informativni sistem za građane. Radi se o informacijskom sustavu za internetsko komuniciranje s građanima, kao i za međusobne kontakte zaposlenika Gradske uprave, a čitav je projekt financirao USAID.

Pored mogućnosti održavanja on-line sastanaka zaposlenika i dužnosnika gradskih službi, novi sustav omogućuje građanima da postavljaju pitanja i prijedloge gradskim dužnosnicima, da sudjeluju u anketama, da izravno komuniciraju sa čelnicima grada, te da ocjenjuju njihov rad.

Govoreći okupljenima o značaju ovakvih projekata, gospodin Hill je rekao: “U ime Vlade Sjedinjenih Država i Agencije za međunarodni razvoj, zahvaljujem na gostoprimstvu kako gradonačelniku, tako i Gradskoj upravi.” On je dodao kako se radi o vrhunskom informacijskom sustavu koji će građanima Osijeka omogućiti da dobiju što više korisnih informacija, a lokalnoj samoupravi omogućio je da postane transparentnija prema svojim građanima.

Rekavši kako je ponosna što je USAID partner grada Osijeka, direktorica ove agencije za Hrvatsku Pamela Balwin je dodala: “Osijek je ovime učinio pravi pionirski korak, predstavljajući ovakav informacijski sustav svojim građanima, jer otvorena vlast je pravo srce demokracije.”

“Lijepo je čuti da je grad Osijek srce demokracije, a još je ljepše kada naši kontakti daju ovako lijepe rezultate. Mislim da će građani Osijeka biti zadovoljni što će biti dio ovoga informacijskog sustava, koji će omogućiti da doista u najkraćem roku i na najjednostavniji način dođu do informacija i da što jednostavnije komuniciraju s Gradskom upravom, a to će biti samo jedan veći stupanj odgovornosti za Gradsku upravu da na pravi način odgovori svim izazovima koje ovo vrijeme nosi,” rekao je osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić.

Gospodin Hill nastavlja sutra u Zagrebu, gdje će otvoriti regionalnu konferenciju pod sponzorstvom USAID-a o financijskom posredovanju i upravljanju rizikom. Radi se o konferenciji koja će okupiti financijske stručnjake iz devet zemalja jugoistočne Europe, koji će razmotriti trendove u financijskom sektoru u regiji.

XS
SM
MD
LG