Linkovi

Al-Jazeera priprema film o zarobljenicima u Guantanamu (25/2/02) - 2002-02-25


U tjednima nakon terorističkih napada 11. rujna, američki dužnosnici kritizirali su arapsku televizijsku mrežu al-Jazeera, zbog toga što je svom gledateljstvu prikazala video-snimke Osame bin Ladena. Sjedište televizijske mreže al-Jazeera je u Qataru. Njezini novinari u ovom trenutku rade na dokumentarcu o 300 talibana i pripadnika al-Qaide koji su zatočeni u američkoj bazi Guantanamo Bay, na Kubi. Michael Bowman se nedavno vratio iz posjeta tom vojnom kompleksu, gdje je razgovarao s članovima al-Jazeerine televizijske ekipe te s američkim dužnosnicima.

Pod žarkim suncem Kube, u američkoj bazi Guantanamo, pred kamerom stoji novinar Yosri Fouda. Govori nam o ciljevima svoje polusatne emisije."Ako mi uspije da gledateljima dam što precizniju sliku o onom što se ovdje dogadja, bit ću zadovoljan".

Međutim, gospodin Fouda, koji radi u londonskom dopisništvu al-Jazeerae, kaže da njegov zadatak neće biti lak. "Mnogi na Srednjem istoku su instinktivno sumnjičavi prema Americi" - kaže on. Dijelu gledateljstva možda će biti teško prihvatiti izjave američkih dužnosnika koji inzistiraju da su zatočenici povezani s terorističkim napadima 11.rujna – no da se prema njima, bez obzira na to, odnosi humano. "Uvijek postoji prirodna tendencija prema teorijama zavjere. A to se samo pojačava, kada nedostaje prava informacija. Dakle, važno je da se omogući pristup informativnim medijima".

Gospodin Fouda kaže da američki dužnosnici mudro postupaju kada dopuštaju arapskim novinarima da dodju u Guantanamo. Izvješća arapskih izvjestitelja imat će, po njegovoj ocjeni, veću težinu kod dijela publike na Srednjem istoku, nego li kada se radi o izvješćima koja dolaze od američkih medija.

Od 11. rujna, američka je vlada u muslimanskom svijetu pojačala napore na području takozvane “javne diplomacije”. Yosri Founda kaže da američke vlasti, općenito, sada mnogo bolje objašnjavaju američke poteze u ratu protiv terorizma. No, Pentagon je, po njegovoj procjeni, prošli mjesec učinio loš potez kada je objavio nekoliko fotografija koje pokazuju zatočenike u Guantanamu kako kleče okovani lancima. "U početku, to nije imalo pozitivnog utjecaja, posebice kada se promatra u svjetlu objavljivanja tek nekoliko fotografija od strane Pentagona. Zbog toga smatram da su ovdašnji dužnosnici shvatili da trebaju bolje objasniti stvari arapskom i muslimanskom svijetu".

Za boravka u bazi Guantanamo, pripadnike sedme sile u stopu prati čitava mala armija američkih vojnih dužnosnika kojima su povjereni odnosi s medijima. Bojnik američkih marinaca Steve Cox kaže da je novinarima osiguran maksimalni pristup svakoj informaciji koja je u vezi sa zatočenicima, no u okvirima koje postavljaju oštre mjere sigurnosti. "Mi smo svjesni javnog mnijenja. Nama je važno što javnost misli. Smatramo da nemamo što kriti. Nema ničega što činimo u bazi Guantanamo ili Kampu X-Ray, (u kojem držimo zatočenike), što ne bismo željeli da netko sazna".

Medjutim, i zapovijed o “maksimalnom pristupu” ima svoja ograničenja. Yosri Fouda nadao se da će dobiti priliku intervjuirati zapovjednika operacija vezanih za zatočene pripadnike talibana i al-Qaide, stožernog brigadira Michaela Lehnerta. Medjutim, njegov zahtjev je odbijen. Vojni dužnosnici kažu da general ne daje intervjue niti jednoj novinskoj kući, bilo američkoj ili inozemnoj. Gospodin Fouda kaže da je stožerni brigadir Lehnert ovim izgubio priliku da svoju poruku izravno uputi arapskom svijetu.

Bojnik Steve Cox kaže da se on jednako odnosi prema svim medijskim kućama, te da nitko nema posebnih povlastica. "Drago nam je što su došli novinari iz al-Jazeere. Radi se o profesionalnoj medijskoj kući. Dakle, nema nekog posebnog plana, nema posebne medijske kampanje glede al-Jazeere ili njenog gledateljstva. Želimo im pokazati isto što pokazujemo i Amerikancima ili bilo kome drugome. Nadam se samo da će al-Jazeera iskoristiti priliku i prenijeti poruku da se prema zatočenicima odnosimo odlučno, pošteno i humano".

Yosri Fouda dodaje da su dogadjaji od 11. rujna gurnuli al-Jazeeru na svjetsku scenu na način na koji to nije očekivala. S ogromnim publicitetom, javile su se i nove mogućnosti, ali i odgovornosti, a povremeno i kritike. Gospodin Fouda brani odluku al-Jazeere da emitira video snimke Osame bin-Ladena, u kojima on izražava zadovoljstvo terorističkim napadima na New York i Washington. On istovremeno razumije zbog čega je to isprovociralo američke dužnosnike. “Čini se da je kontroverza razriješena, a u bazi Guantanamo se prema nama nitko nije neprijateljski ophodio”, kaže Yosri Fouda, iz londonskog dopisništva al-Jazeere.

XS
SM
MD
LG