Linkovi

Građani Salt Lake Citya oduševljeni Olimpijadom (25/2/02) - 2002-02-25


Stanovnici Salt Lake Cityja i organizatori jučer završenih Olimpijskih igara s velikim uzbuđenjem govore o proteklih 17 dana. Iz Salt Lake Cityja javio se Mike O’Sullivan,

Posljednjeg dana Igara, guverner savezne države Utah, Mike Leavitt, izjavio je da je Olimpijada njemu i njegovim sugrađanima donijela i mnogo neočekivanog. "Govorim o snazi ljudske dobrote i velikodušnosti. To su najbolje iskazale desetine tisuća volontera kao i gosti Igara koji su došli sa svih strana svijeta."

Guverner Utaha kaže da je među volonterima bio i direktor jedne lokalne korporacije, koji je posljednjih 17 dana vozio autobus, prevozeći olimpijce s terena u olimpijsko selo, kao i jedan inženjer elektronike koji je, također kao volonter, čistio i pospremao sobe u Olimpijskom selu.

Jedan od volontera je Ken Kraus, koji radi za turistički ured savezne države Utah. On kaže da je je sve prošlo mnogo bolje nego što je očekivao: "Nakon dva i pol tjedna, zapravo sam vrlo impresioniran i pomalo iznenađen kako je sve dobro funkcioniralo. Nije bilo problema, vrijeme je bilo dobro, tisuće ljudi surađivale su gotovo savršeno. Nije bilo prometnih gužvi, čega su se svi bojali. Mislim da smo organizacijom Igara postigli vrlo dobru reputaciju."

Shoba Tran, stanovnica gradića Sandy, u blizini Salt Lake Cityja, komentira razmirice u vezi sudačkih odluka, pogotovo u umjetničkom klizanju, koje su u nekoliko navrata bile prilično kontroverzne. “U športu se to često dešava. Meni je drago da je kanadski par također dobio zlatnu medalju”, kaže gospođa Tran. "Sa sudačkim se odlukama neće svatko složiti. To je tako u športu. Meni je drago da su uz Ruse, u umjetničkom klizanju parova, zlatnu medalju dobili i Kanađani. Mislim da su suci svoj posao općenito gledano dobro obavili."

Guverneru Utaha Mikeu Leavittu naravno također je drago što su igre uspjele – i to manje od šest mjeseci nakon terorističkog napada na new York i Washington. U Salt Lake Cityju su svih 17 dana Igara vijorile i zastave osamdeset država čiji su građani poginuli u ovim terorističkim napadima.

Posljednjih dana Igara, Salt Lake City posjetio je i Rudy Giuliani, sada već bivši gradonačelnik new Yorka, koji se jesenas iskazao i osobnom hrabrošću, u prevladavanju posljedica napada. “Američkom je duhu 11. rujna zadan snažan udarac. Salt Lake City ga je ponovno obnovio”, tvrdi gospodin Giuliani. "Pokazali ste cijelom svijetu da stranci nesmetano mogu doći u Ameriku, uživati u njoj, biti njezinim dijelom. Iako u svijetu postoji zlo i mržnja, vi ste pokazali da je naše zajedništvo od njih mnogo snažnije. To ste pokazali na vrlo lijep način."

Mnogi stanovnici Salt Lake City s kojima smo razgovarali smatraju da posebnu zlatnu medalju zavređuju svi športaši, organizatori i turisti – zbog njihovog natjecateljskog duha i prijateljskog ponašanja koje je krasilo ove olimpijske igre.

XS
SM
MD
LG