Linkovi

Pentagon odustaje od Ureda za strateško informiranje? (25/2/02) - 2002-02-25


"Pentagon bi mogao eliminirati novi Ured za strateško informiranje” – javlja jutros “New York Times”. Ovu mogućnost je – prema pisanju “Timesa” –najavio ministar obrane Donald Rumsfeld, nakon što je vijest o planiranom radu ovoga Ureda, koji bi trebao utjecati na javno mišljenje u inozemstvu, dočekana s burom negodovanja u Kongresu i vladi. Kako javlja njujorški dnevnik, Ured za strateško informiranje, koji ima tajni budžet od više milijuna dolara i 15 članova, već je počeo koordinirati svoje aktivnosti u informiranju – i dezinformiranju strane javnosti – s drugim vladinim agencijama.

“Los Angeles Times” piše da se američka vojna kampanja u Afganistanu pretvorila u “složenu policijsku akciju”, čiji je cilj smiriti lokalne paravojne vođe, te zaštititi novu vladu i više od četiri tisuća američkih vojnika od snajpera. Kako piše losanđeleski dnevnik, iako ministar obrane Rumsfeld i dalje tvrdi da američki vojnici ne bi trebali u Afganistanu u svojstvu mirovnih snaga, ipak je prošloga tjedna priznao da to još uvijek preostaje posljednja mogućnost, s obzirom da vojska pokušava spriječiti da ta zemlja ikada više postane utočište za teroriste.

Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” pod naslovom “Više novca, više sportova, više medalja” piše o američkom sudjelovanju na upravo završenoj Olimpijadi. Na Olimpijadi u Calgaryju 1988 – podsjeća “USA Today” – Sjedinjene su Države osvojile samo pet olimpijskih odličja, a ove su godine sa 35 medalja – druge iza Njemačke po broju medalja. Kako objasniti ovaj napredak? Kako piše “USA Today”, nakon Calgaryja, američki Olimpijski odbor je, u suradnji s nacionalnim federacijama za pojedine sportove, počeo izdvajati milijune dolara za podršku sportašima, a angažirao je i brojne sponzore, koji su također izdvajali milijune. Uz to, od Salt Lake Citya zatraženo je da izgradi sportske objekte svjetske klase - i pohod na medalje mogao je početi.

XS
SM
MD
LG