Linkovi

Pet mjeseci kasnije (24/2/02) - 2002-02-24


Sjedinjene Države neće zaboraviti tisuće nevinih života izgubljenih u terorističkim napadima od 11. rujna na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Otkako je prije pet mjeseci započeo rat protiv terorizma, Sjedinjenim su se Državama pridružili deseci drugih zemalja. Koalicija predvođena Amerikom eliminirala je opresivni talibanski režim. Koalicija predvođena Amerikom vratila je Afganistan afganistanskom narodu. Pripadnici terorističke mreže al-Qaide, koji su u toj zemlji pronašli svoj dom, ili su mrtvi ili su zatvoreni ili su u bijegu.

Jedan od ciljeva jest spriječiti da Afganistan ponovno bude utočište za teroriste. Ponovna izgradnja zemlje drugi je cilj.

Nastojanja obnove uključuju isporuke desetaka tisuća tona hrane, što je spriječilo masovnu glad za milijune Afganistanaca. Jordanska medicinska terenska bolnica otvorena je u Mazar-i-Sharifu u siječnju. Dosad se u ovom medicinskom objektu liječilo deset tisuće pacijenata i obavilo preko sto operacija. Ovaj se mjesec otvorila i španjolska bolnica na uzletištu Bagram pokraj Kabula.

U međuvremenu se nastavljaju vojne operacije protiv terorističkih skupina. Prijelazna afganistanska vlada je zabrinuta da bi se talibanski čelnici koji se još uvijek nalaze na slobodi mogli pokušati pregrupirati i destabilizirati zemlju. Dužnosnici afganistanske vlade kažu da nije prihvatljivo da 'talibani budu u položaju da djeluju u Afganistanu ili bilo gdje drugdje u bilo kojem svojstvu'.

Glasnogovornica američkog Ministarstva obrane Victoria Clarke rekla je "izjaviti da je situacija u Afganistanu zbunjujuća, predstavlja vrlo blag iskaz". U toj zemlji neki su ljudi na različitim stranama, ili mijenjaju strane. Rat protiv terorizma često je rat sjena. Teroristi ne žele da ih se pronađe. No bit će pronađeni i kažnjeni koliko god da za to trebalo vremena.

Predsjednik George Bush je nazvao Afganistan "prvim poljem vojnih operacija protiv terorizma. Naša zemlja" - izjavio je predsejdnik Bush - "mora iskoristiti trenutak. Ukoliko mi ustuknemo, ustuknut će i ostatak svijeta".

I dok koalicja predvođena Sjedinjenim Državama obilježava peti mjesec rata protiv terorizma, mnogo je toga ostvareno. No mnogo toga još treba učiniti.

XS
SM
MD
LG