Linkovi

Posljednji dan Olimpijskih igara u znaku hokeja (24/2/02) - 2002-02-24


Šesnaesti je i zadnji dan olimpijskih natjecanja u Salt Lake Cityju. Zadnje će se borbe za medalje voditi u hokeju, meč Sjedinjene Države – Kanada, te skijaškom trčanju na 30 kilometara za žene. Dan će završiti svečanim zatvaranjem 19. zimskih Olimpijskih igara. S nama je Žorž Crmarić, pa da čujemo i jedno od zadnjih javljanja iz Salt Lake Cityja.

Crmarić:Jučerašnji je dan za ogromnu većinu od 2532 olimpijskih natjecatelja bio faktički zadnji i mnogi su protekle večeri slavili – bilo uspjehe, bilo samo sudjelovanje na ovom velikom svjetskom skupu. Mnogima, naravno, nije pošlo za rukom ono što su planirali. Nije ni američkom skijašu Bodeju Milleru – miljeniku američke sportske publike - uspjelo osvojiti medalju u slalomu, a nije uspjelo ni Ivici Kosteliću.

Iako je bio drugi po vremenu u prvoj vožnji, Miller je u drugoj vožnji promašio jedna vrata, te izgubio nekoliko sekundi vraćajući se, da bi na cilj stigao tek 25. Hrvatski je skijaš u prvoj vožnji bio četvrti, da bi pred kraj druge vožnje zapeo na jedna vrata, što je označilo i kraj natjecanja za Kostelića. Bio je to vrlo neobičan slalom, vožen po snijegu koji je pri temperaturi od 9 stupnjeva postao dovoljno neugodan da je od 78 natjecatelja u prvoj vožnji palo njih 26. A od 50 koliko ih se upustilo u drugu vožnju, na cilj ih je stiglo samo 34.

Pobjednici su također bili iznenađenje: po prvi put nakon 1968. godine, kada je zlato u slalomu osvojio Jean-Claude Killy, Francuska se domogla zlatne medalje zahvaljujući Jean-Pierreu Vidalu. I srebreno je odličje osvojio Francuz – Sebastian Amiez, a brončanu – Britanac Alain Baxter, koji ulazi u povijest Britanije kao njen prvi skijaš koji je osvojio olimpijsku medalju u alpskom natjecanju.

Je li bilo rezultata koji predzadnjeg dana Olimpijade nisu iznenadili?

Crmarić: Nije iznenadila pobjeda ruskih hokejaša nad Bjelorusima – 7:2. Time su Rusi osvojili brončanu medalju. Nije bila neočekivana ni pobjeda Nijemice Claudie Pechstein u brzom klizanju na 5000 metara, a nakon već sedam postavljenih svjetskih rekorda na ledu Utah Olympic Ovala, nije iznenadilo ni to što je njemačka klizačica postavila i novi olimpijski i svjetski rekord na 5 kilometara.

A što je, na kraju, bilo s natjecanjem u bobu četvercu – oni se već danima natječu...

ŽC: Da, natjecanja su trajala dva dana – svakog dana po dvije vožnje, a kako je sudjelovalo 30 ekipa, te su borbe trajale satima. A na kraju – zbrojem rezultata iz četiri vožnje – pobjeda druge ekipe Njemačke, kojoj je pilot Andre Lange. Prosječna brzina – 138 kilometara na sat. Srebrenu i brončanu medalju osvojile su prva i druga ekipa Sjedinjenih Država. Hrvatski četverac u sastavu Boris Lovrić, Djuliano Koludra, Niki Drpić i pilot Ivan Šola, uspješno su prošli sve četiri vožnje. Ukupni im je rezultat bio 26. – izmedju rezultata jugoslavenske i brazilske ekipe.

Jučer je bio i zadnji dan olimpijskog natjecanja za još dvojicu hrvatskih sportaša – nordijce Damira Jurčevića i Denisa Klobučara. Oni su u skijaškom trčanju na 50 kilometara uspješno stigli na cilj nakon 2 sata i 35 minuta, zauzimajući 54., odnosno 55. mjesto.

XS
SM
MD
LG