Linkovi

Ogorčenje zbog smrti Daniela Pearla (24/2/02) - 2002-02-23


Ubojstvo novinara Wall Street Journala Daniela Pearla izazvalo je ogorčenje i oštre osude diljem svijeta. No, sve je jača i zabrinutost da bi novinari mogli sve češće biti meta terorista.

Smrt Daniela Pearla odmah je izazvala vrlo oštre reakcije. Predsjednik Bush izjavio je da je njegovo ubojstvo samo ojačalo odlučnost Sjedinjenih Država da oslobode svijet od terora. Pakistanski predsjednik Perwez Musharraf na državnoj je televiziji izrazio suučešće obitelji Daniela Pearla i ponovno upozorio da će poduzeti oštre mjere protiv terorista koji djeluju u Pakistanu.

Glavni urednik Wall Street Journala izrazio je tugu i zaprepaštenje: "Njegovo ubojstvo pretvara u lakrdiju sve u što su njegovi otmičari tvrdili da vjeruju. Oni za sebe tvrde da su pakistanski nacionalisti, no njihovi potezi sigurno su posramili sve prave pakistanske domoljube."

From: Otmičari ugrožavaju vlastite ciljeve

Politički analitičari i komentatori također su osudili pogubljenje Daniela Pearla. Joseph From gostovao je u programu Glasa Amerike. "Površno gledajući, mogli biste pomisliti da su otmičari ovim ubojstvom samo ugrozili ciljeve za koje se zalažu. Tako su reagirali i američki mediji. No, ne vjerujem da otmičari misle tako. Oni vjerojatno vjeruju da su što brutalniji – to efikasniji."

Bennet: Novinari su žrtve zbog posla kojim se bave

Ukoliko je to točno, opravdana je zabrinutost da bi i drugi zapadni novinari u Pakistanu mogli postati mete kidnapiranja i ubojstava. Susan Bennet, direktorica za međunarodne izložbe u muzeju novinarstva Newseumu u blizini Washingtona, u sklopu kojega je i spomenik novinarima ubijenima na dužnosti. "Čini se da diljem svijeta vlada trend da se novinari napadaju zbog posla koji rade. Ne radi se samo o Danielu Pearlu. Prošle godine bilo je i drugih novinara, u drugim zemaljama, koji su postali žrtve ubojica, ne zato što su izvještavali o nekom sukobu, već samo zato što su se bavili novinarstvom."

Hoodhboy: "Pakistan opasniji od Afganistana

Nafisa Hoodhboy, bivša novinarka pakistanskog dnevnika Dawn vjeruje da su strani novinari u Pakistanu izloženi većoj opasnosti otkako su u Afganistanu talibani svrgnuti s vlasti. "Činjenica da su borci al-Qaide i mnogi drugi islamski militantni iz Afganistana prešli u Pakistan učinila je tu zemlju opasnom za novinare, pogotovo za zapadne novinare."

Susan Bennet iz Newseuma vjeruje da će novinari, nakon ubojstva Daniela Pearla, biti oprezniji, ali ne i manje uporni u svojem poslu. "Mislim da će urednici biti oprezniji kada budu davali zadatke novinarima i da će novinari dobro razmisliti o rizicima koje preuzimaju. No, mislim da će ubojstvo Daniela Pearla samo učvrstiti odlučnost novinara da prate događaje u svijetu i otkrivaju istinu o njima."

U New Yorku, Odbor za zaštitu novinara izdao je priopćenje u kojem je Daniel Pearl opisan kao hrabar novinar, koji je vjerovao u istinu i umro u potrazi za njom.

XS
SM
MD
LG