Linkovi

Bush u Japanu (22/2/02) - 2002-02-22


Tijekom svoje azijske turneje predsjednik George W.Bush je boravio i u Japanu s kojim Sjedinjene Države veže 50-godišnje prijateljstvo. Kao što je to rekao predsjednik Bush, američko-japanski savez :”…je temelj za mir i prosperitet u regiji…Japan je velikodušni domaćin američkim vojnim snagama, osiguravajući tako veliki doprinos glede stabilnosti u Aziji…” Japan suradjuje s medjunarodnom koalicijom za borbu protiv terorizma koju predvode Sjedinjene Države. Japanski premijer, Junichiro Koiuzumi, je rekao da:”…bi postojeću suradnju trebalo održati te unaprijediti borbu protiv terorizma…”

Japan, isto tako, daje svoj doprinos u obnovi Afganistana. Usprkos vlastitim gospodarskim problemima, Japan je velikodušno pružio ruku stanovnicima Afganistana. Ta su sredstva osigurala pomoć za izbjeglice, za obrazovanje, medicinske i zdravstvene projekte te za davanje prava afganistanskim ženama. Japan, isto tako, osigurava opremu za uklanjanje milijuna zaostalih nagaznih mina, postavljenih na području Afganistana tijekom dva desetljeća sovjetske okupacije, gradjanskog rata i represivne talibanske vladavine. Japan je, takodjer, obećao izdvojiti do 500 milijuna dolara za iduće dvije i pol godine radi pomoći stanovnicima Afganistana te za osiguravanje gospodarske pomoći za nekoliko susjednih zemalja kako bi se poboljšala regionalna sigurnost.

Japan i Sjedinjene Države obvezali su se pomagati post-talibanskom Afganistanu u postizanju prosperiteta, sigurnosti i mira: ”Japan” – rekao je predsjednik Bush – igra nevjerojatno važnu ulogu u tom procesu!”

Još jedno od ključnih pitanja za Japan i Sjedinjene Države jeste – Sjeverna Koreja, čiji komunistički režim posjeduje raketno naoružanje, kao i oružje za masovno uništavanje, dok, istodobno, stanovnici te zemlje – gladuju! U svom govoru pred zastupnicima japanskog parlamenta, predsjednik Bush je istaknuo da i Sjedinjene Države i Japan žele vidjeti Aziju ”u kojoj širenje projektila i oružja za masovno uništavanje ne prijeti čovječanstvu.”

Kao što je to predsjednik Bush rekao: “Prevladat će sloboda! Civilizacija i terorizam ne mogu koegzistirati. Poražavajući terorizam obranit ćemo mir u svijetu.”

XS
SM
MD
LG