Linkovi

Washington kao čelnik nacije (22/2/02) - 2002-02-22


Danas, 22. veljače, obljetnica je rođenja Georgea Washingtona, koji je rođen upravo na današnji dan 1732. Washington je stekao vječnu slavu predvodeći Ameriku u njenom dugom ratu za neovisnost od Britanije. Washington je odigrao presudnu ulogu u usvajanju Ustava Sjedinjenih Država i organiziranju američke vlade. A kao prvi američki predsjednik, postavio je primjer nesebičnog služenja i suzdržljivosti u korištenju moći, čime je stekao divljenje svijeta.

Washingtonovo čelništvo u ratu i miru bilo je obilježeno njegovim dubokim vjerskim osjećajima, te njegovom tolerancijom za vjerska uvjerenja drugih. Kao vrlo religiozan kršćanin, Washington je često molio i postio.

Washington je vjerovao da je Bog izvor iz kojega proizlaze autoritet legitimne vlade i ljudska prava. Jedno od najvažnijih ljudskih prava je sloboda vjeroispovijesti.

U pismu baptistima u Virginiji, koji su svojedobno bili izloženi progonima kolonijalnih vlasti, napisao je “nitko neće biti uporniji od mene u postavljanju učinkovitih prepreka svakom obliku vjerskog proganjanja.” Iako je sam bio protestant, Washington je imenovao katolike na važne položaje i istupao protiv predrasuda prema katolicima.

U pismu židovskoj zajednici u Rhode Islandu, napisao je da Sjedinjene Države ne dozvoljavaju “vjersko licemjerje, niti pomažu vjersko proganjanje.” Američkim kvekerima je napisao “sloboda koji stanovnici ovih saveznih država uživaju u štovanju Svemogućeg Boga prema svojoj savjesti nije samo jedan od njihovih najvećih blagoslova, već jedno od njihovih prava.”

Za Washingtona, tolerancija nije u suprotnosti vjeri. Prava vjera, prema njegovom mišljenju, podrazumijeva i poštivanje osnovnih prava drugih. U svojem oproštajnom obraćanju američkom narodu, George Washington pozvao je Amerikance da se uvijek ponašaju u skladu sa s vojim vjerskim uvjerenjima. “Budite dobronamjerni i pravedni prema svim zemljama,” rekao je Washington, “vjera i moral propisuju takvo ponašanje.”

XS
SM
MD
LG