Linkovi

Rahim Ademi u Zagrebu (21/2/02) - 2002-02-22


General Rahim Ademi doputovao je u Zagreb nakon što ga je sud u Den Haagu pustio na slobodu do pocetka suđenja.

U pratnji odvjetnika i službenice hrvatskog veleposlanstva u Nizozemskoj Rahim Ademi doputovao je redovnom linijom Croatia Airlinesa iz Amsterdama. "Zahvaljujem se svim novinarima na iskazanoj podršci", kratko je izjavio na aerodromu gdje su ga uz obitelj dočekali predstavnici Vlade i Ureda predsjednika.

Ademi se u srpnju prošle godine dobrovljno predao Tribunalu nakon što je optužen za ratni zločin nad srpskim civilima u Medačkom džepu 1993. Sudsko vijeće haaškog suda jučer je prihvatilo zahtjev obrane za puštanjem na slobodu do početka suđenja.

Njegov odvjetnik Čedo Prodanović puštanje je ocijenio "taktičkom prednošću" prije početka suđenja koje se ne očekuje do kraja godine.

"Teško je govoriti o pobjedama, da ne bi ispala 'pirova pobjeda', sigurno da je uspjeh, uspjeh je i to smo smo optužnicu dva puta vratili na ispravak. To jedna taktička prednost, ali čeka nas još veliki posao," kazao je Prodanović.

Ademi iz Zagreba leti u Split gdje će, poštujući odluku Tribunala, morati i ostati. Mjesto boravka može mijenjati samo ako tjedan unaprijed o tome obavijesti policiju i tajništvo suda. Policiji će se javljati jednom tjedno. General HV ne smije obavljati nikakvu službenu dužnost, a o svom predmetu može razgovarati jedino sa svojim odvjetnicima. Zabranjeno mu je kontaktirati s novinarima.

XS
SM
MD
LG