Linkovi

CSM o "informacijskim operacijama" američke vojske (22/2/02) - 2002-02-22


"Christian Science Monitor” jutros se uključuje u debatu koju je izazvala vijest o novom Pentagonovom Uredu za strateško informiranje. U proteklih deset godina – ukazuje “Monitor” - korištenje “informacijskih operacija” kako bi se utjecalo na javno mnijenje postalo je integralni dio gotovo svih američkih vojnih operacija, s obzirom da stratezi smatraju “informacijsku superiornost” ključem za pobjedu. Primjerice, u Bosni i Hercegovini, američka vojska pokušavala je približiti mirovne operacije lokalnom stanovništvu kombiniranjem NBA utakmica i popularnog Baywatcha – s vojnim porukama.

“New York Times” jutros javlja da će se milijuni američkih studenata, koji će ovoga ljeta diplomirati, sučeliti s prilično tamnom slikom – čekat će ih do 25 posto manje slobodnih radnih mjesta nego prošle godine, pa i niže početne plaće. Takva situacija navodi mnoge – piše “Times” da odmah nakon diplome krenu na magistarski studij.

“Los Angeles Times” piše da kolaps Enrona nikako nije jedinstven u poslovnoj povijesti. Financijskih malverzacija i kreativnog računovodstva uvijek je bilo – piše “Times” navodeći primjer Samuela Insulla, tajnika izumitelja Thomasa Edisona. Insull je početkom 20-tog stoljeća otkrio kako profitirati od nove električne tehnologije, no 1931. njegov je prezaduženi elektroenergetski sustav doživio kolaps koji su tadašnje novine zvale “najvećim poslovnim neuspjehom u povijesti”. Razlog – isti kao i kod Enrona – neodgovorno igranje tuđim novcem.

XS
SM
MD
LG