Linkovi

Janica Kostelić danas u veleslalomu (22/2/02) - 2002-02-22


Današnji, četrnaesti dan olimpijskih natjecanja donosi uzbudljive borbe u veleslalomu za žene, te u polufinalnim susretima hokejaša.

Kada kažemo veleslalom - mislimo na Janicu Kostelić, a ona je – za one koji još nisu čuli - već ušla u izabrano društvo od samo pet natjecateljki koje su u povijesti zimskih Olimpijskih igara osvojile 3 medalje na istoj Olimpijadi. Danas joj se pruža jedinstvena prilika da učini ono što nijednoj natjecateljki zimskih Olimpijada u zadnjih 8 desetljeća nije pošlo za rukom – da osvoji četiri odličja.

Iako je - nakon osvajanja treće, zlatne medalje u slalomu - Janica Kostelić rekla da više nema energije kao prilikom natjecanja u alpskoj kombinaciji i super-veleslalomu, ona je, ipak, dodala da će i u svom četvrtom nastupu dati sve od sebe.

Treba imati na umu da će sve od sebe vjerojatno pružiti i još neke pretendentice na medalje. Medju njima će sigurno biti i Švicarka Sonja Nef, koja je do sada 11 puta bila pobjednica u veleslalomu u Svjetskom kupu. Austrijanka Michaela Dorfmeister 8 puta je bila najbolja u istoj disciplini u natjecanjima Svjetskog kupa, a tu su i Švedjanka Anja Paerson, te Talijanka Karen Putzer.

Među 69 alpinistica, na startnoj će crti biti i Hrvatice Nika Fleiss i Ana Jelušić.

Ivica Kostelić je superioran u slalomu i tu se u njegovom sutrašnjem nastupu očekuje jako puno. A što se jučerašnjeg veleslaloma tiče, on u toj disciplini ni ranije nije postizao bolje rezultate. Osim toga, treba imati na umu da je najbržem Stephanu Eberharteru jučerašnja medalja bila treća na ovoj olimpijadi, dok je Bodeju Milleru to bila druga, a trećeplasiranom Lasseu Kjusu – ukupno peta na zadnje tri Olimpijade. Da ne nabrajamo ostale, recimo samo to da se radilo o vrlo jakoj konkurenciji, tako da se deveto mjesto Ivice Kostelića ne može smatrati neuspjehom.

Od ostalih sportova - ako je suditi po publici – onda su trenutno posebno zanimljivi umjetničko klizanje i hokej. Sinoćnja finalna utakmica hokejašica Sjedinjenih Država i Kanade igrana je za zlatnu medalju. Pobjedile su Kanadjanke 3:2. Što se hokejaša tiče, oni danas igraju polufinalne utakmice, a sastaju se Kanada i Bjelorusija, te Sjedinjene Države i Rusija.

U međuvremenu, predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Leonid Tyagachev zaprijetio je da će Rusi napustiti Salt Lake City ukoliko Medjunarodni olimpijski odbor u roku od 24 sata ne poduzme korake u vezi sa – kako je rekao – neobjektivnim sudjenjem na štetu Rusa u umjetničkom klizanju i hokeju. On je prosvjedovao i zbog isključenja ruske natjecateljke u skijaškom trčanju. Gospodin je Tyagachev rekao da se ruske sportaše na ovoj Olimpijadi ponižava, a da se to čini i Kinezima, Ukrajincima i Korejcima.

XS
SM
MD
LG