Linkovi

"Promjene dolaze" - govor američkog predsjednika kineskim studentima (22/2/02) - 2002-02-22


Na kraju posjeta Kini, predsjednik George Bush održao je govor studentima najuglednijeg pekinškog sveučilišta. Američki je predsjednik u tom govoru, među ostalim, rekao da bi Kina trebala poduzeti korake ka ostvarivanju demokracije i vjerske slobode. Iz Pekinga se javlja Scott Stearns.

U govoru na sveučilištu Tsinghua, koji je izravno prenosila kineska televizija, predsjednik Bush je izjavio da se “veseli trenutku kada će kineski narod biti u mogućnosti da slobodno izabere sve svoje političke čelnike.” "Promjene dolaze. Na lokalnoj razini, Kina već ima tajne izbore s više kandidata. Želim podsjetiti da je prije gotovo dvadeset godina, Deng Xiaoping izjavio da će Kina proširiti takav izborni sistem i na nacionalnu razinu. Ja osobno s velikim simpatijama očekujem taj dan", rekao je gospodin Bush.

Bijela kuća: "Skromni pokušaj da se progovori o američkim vrijednostima"

Bijela kuća je predsjednikovo obraćanje kineskim studentima nazvala “skromnim pokušajem da se u Kini progovori o američkim vrijednostima.” Gospodin Bush se u svom govoru zadržao i na problemima Sjedinjenih Država, rekavši da “Americi, kao i drugim zemljama, predstoji dug put da ostvari svoje ideale - jednakost i slobodu.”

Međutim, predsjednik Bush je okupljenim studentima rekao da “postoji razlog zbog čega je baš Amerika svjetionik slobode, optimizma i nade u bolju budućnost milijuna ljudi.” Amerika je takva zbog toga što je zemlja zakona, koji svim građanima jamči slobodu političkog izbora te slobodu da otvoreno izraze neslaganje s vlašću.

"Život u Americi pokazuje da se ljudi ne trebaju bojati slobode, ako ju prati poštivanje zakona. U slobodnom društvu, razlike same po sebi nisu znak nereda. Otvorena debata nije znak kaosa. Razlike u mišljenju ne znače početak revolucije. Slobodno društvo ima povjerenja u vlastite građane, u njihovu želju da osobni uspjeh pretvore i u uspjeh svoje zemlje" - rekao je američki predsjednik.

Bush: "Vjera nam daje moralni temelj"

Predsjednik Bush je također izrazio nadu da će se Kina vratiti svojoj tradiciji vjerske tolerancije, koja je postojala stoljećima. "Slobode vjeroispovjesti ne treba se bojati, nju treba pozdraviti. Jer, vjera nam daje moralne temelje. Ona nas uči da na sebe trebamo primjeniti stroge etičke kriterije. Uči nas da trebamo živjeti odgovorno, voljeti i služiti bližnjima."

U razgovorima s kineskim čelnikom Jiangom Zeminom, gospodin Bush je načeo temu zatvorenih katoličkih svećenika te pripadnika pokreta Falun Gong. Predsjednik Jiang je u vezi tog pitanja rekao da kineski ustav štiti slobodu vjere, a da su zatvorene osobe u zatvoru ne zbog toga što su vjernici, već zbog toga što su prekršili zakon.

Skeptični studenti

A kakva je bila reakcija kineskih studenata na govor američkog predsjednika? Studenti su predsjednika vrlo pozorno slušali, ali su bili skeptični u vezi sadržaja govora – izvještava iz Pekinga Jim Randle. Većina pitanja odnosila se na status Taiwana. Studenti i njihovi nastavnici tvrde da je predsjednik Bush – kada je u pitanju Taiwan - bio dosta nejasan. U vezi predsjednikovih izjava o važnosti demokracije i slobode vjeroispovjesti, jedan student je izjavio da “one pokazuju da gospodin Bush ne razumije kinesko društvo.”

Predsjednik Bush je najveći aplauz dobio kad je rekao da “Amerikanci mogu vrlo mnogo naučiti ako posjete Kinu.” Također se založio da više kineskih studenata posjeti Ameriku. “To je dobra ideja, mislim da mnogi Amerikanci ne razumiju našu zemlju”, rekao je student Zhang Yaxuan.

Uz mogućnost studiranja u Kini vezan je vjerojatno i najvedriji trenutak večeri. Upitan bi li poslao jednu od svojih kćeri na studij u Kinu, američki je predsjednik – kojeg se često naziva “najmoćnijim čovjekom svijeta” - rekao da on osobno bi, no da ga njegove kćerke u pravilu ne slušaju baš mnogo.

XS
SM
MD
LG