Linkovi

Američki i kineski analitičari o odnosima Washingtona i Pekinga (21/2/02) - 2002-02-22


Analitičari koji prate američko-kineske odnose ističu da se ti odnosi popravljaju, iako se to događa sporo. Naš izvjestitelj Jim Randle nalazi se u Pekingu odakle nam je poslao slijedeći prilog:

Američki dužnosnici kažu da je, tijekom ovih razgovora u Pekingu, ključno pitanje za službeni Washington bilo zaustavljanje širenja napredne oružane tehnologije iz Kine u druge zemlje. No, savjetnica predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice izjavila je da na dvodnevnom summitu neće biti potpisani novi sporazumi glede tog pitanja.

Profesor Zhang Yebai, iz kineske Akademije društvenih znanosti, kaže da to ne isključuje eventualni budući napredak po tom pitanju te da su dvije strane dobro započele svoje razgovore: "Ja mislim da i Kina i Sjedinjene Države imaju isti interes u spriječavanju širenja tog naoružanja. No, pošto predsjednik Bush ovdje kratko boravi nije ni za očekivati da će se tijekom njegova boravka riješiti veći broj specifičnih tema."

Sjedinjene Države i Kina su se u studenom 2000. godine sporazumjele da će Kina prestati sa širenjem raketne tehnologije u druge zemlje, uključujući i Pakistan. Od tog vremena Washington i Peking vode raspravu o tome drži li se Kina odredbi iz tog sporazuma.

Pred kineskim i američkim dužnosnicima još je jedno teško pitanje – Tajvan. Kina želi vratiti Tajvan pod svoju upravu te zamjera Sjedinjenim Državama što pružaju podršku tom otoku, koji se odvojio od Kine nakon građanskog rata 1949. godine, od kada ima i vlastitu vladu.

Tajvanska vlada izražava zabrinutost uvijek kada se čini da se zagrijavaju odnosi izmedju Kine i Sjedinjenih Država, strahujući da bi Washington mogao smanjiti svoju podršku Tajvanu kako bi udobrovoljio Peking. No, stručnjak za tajvanska pitanja Andrew Yang ističe kako, unatoč činjenici što Kina i Sjedinjene Države surađuju u borbi protiv terorizma, ti novi odnosi neće ići na štetu Tajvana: "Tajvan je dobio uvjeravanja od strane administracije predsjednika Busha da se, glede odnosa sa Sjedinjenim Državama, neće ništa dogoditi što bi moglo štetiti tajvanskoj sigurnosti."

Danas su dvojica predsjednika, na konferenciji za novinstvo, diplomatskim jezikom govorili o ptanju Tajvana. Kineski predsjednik Jiang Zemin i predsjednik Bush pokušavali su naglasiti ono što im je po tom pitanju zajedničko - a to je da se pitanje Tajvana treba riješiti mirnim putem. No, kineski je čelnik šutio kada je predsjednik Bush ponovio da će, prodajom oružja, Washington nastaviti pomagati Tajvanu da se može sam obraniti.

Na današnjoj konferenciji za novinstvo, predsjednik Bush je pozdravio kineska nastojanja da se smanje napetosti izmedju Sjeverne i Južne Koreje te dodao da će od Pekinga zatražiti diplomatsku pomoć glede odnosa prema Sjevernoj Koreji.

Politički analitičar Xue Mohong naglašava da bi Kina mogla pomoći i u ponovnom pokretanju zastalih južno - sjeverno korejskih razgovora, a za aktualni kinesko-američki summit kaže da je njegov najveći uspjeh to što će se dvojica državnika i dalje sastajati. Naime, tijekom zajedničke konferencije za novinstvo kineski predsjednik Jiang je priopćio da je prihvatio poziv gospodina Busha da kjoš tijekom ove godine posjeti Sjedinjene Države.

Ovo je, inače, drugi put da predsjednik Bush posjećuje Kinu u posljednja četiri mjeseca što govori o popravljanju odnosa koji su bili na velikim kušnjama zbog niza incidenata, uključujući američko bombardiranje kineskog veleposlanstva u Beogradu te sudar američkog i kineskog vojnog zrakoplova iznad Južnog kineskog mora.

XS
SM
MD
LG