Linkovi

Kako stanovnici glavnog grada troše novce? (19/2/02) - 2002-02-22


Mi pijemo, ali ne pušimo! Izlazimo u restorane i uživamo u dobrim knjigama. Više trošimo na voće i povrće od tipičnih Amerikanaca, ali manje na meso.

To "mi" znači "mi - stanovnici Washingtona". Ovih je dana, naime, objelodanjena studija Ministarstva rada, koja se bavila time kako i na što stanovnici glavnog grada Sjedinjenih Država troše novce. Rezultati studije oslikavaju regiju u kojoj žive dobrostojeći građani, koji uživaju u luksuznim stvarima, ali su i dovoljno konzervativni da novce troše na prilično tradicionalne načine.

Ukratko, prosječni washingtonjani imaju više novaca i bolje obrazovanje od američkog prosjeka, ali su, istodobno, prilično običan svijet. U prosjeku, washingtonsko kućanstvo ima brutto prihod od gotovo 70 tisuća dolara, što je oko 25 tisuća više od prosjeka zemlje. Zanimljivo je kako se taj novac troši.

Dakle, prosječno domaćinstvo potroši gotovo 30 posto više novaca na alkoholna pića, nego nacionalni prosjek. Doduše, po tome Washington ipak još uvijek kaska za nekim drugim američkim velikim gradovima - Houston je, primjerice, trošio na alkohol 40 posto više, a i to u vrijeme prije kolapsa "Enrona". Stručnjaci kažu da je potrošnju alkohola u glavnom gradu lako objasniti - tu se velik dio stvari odlučuje tijekom društvenih događaja i izlazaka, dakle i uz čašicu pića.

Pušenje, kako izgleda, nije naročito izražen porok glavnog grada. Prosječno kućanstvo na cigarete i druge pušačke potrepštine troši 216 dolara godišnje, stotinu manje od nacionalnog prosjeka. Stručnjaci i to lako objašnjavaju: što je sredina obrazovanija, to se manje puši.

Svakome tko je u novije doba pokušao kupiti kuću ili stan u Washingtonu, podatak o troškovima stanovanja u glavnom gradu uopće neće biti iznenađenje - ovdašnje kućanstvo troši na stanovanje gotovo 40 posto više od nacionalnog prosjeka: skoro 17 tisuća dolara godišnje, dok je za čitavu Ameriku prosjek tek nešto preko 12 tisuća dolara.

Washingtonjani isto tako više od svojih sunarodnjaka troše u kategoriji koja bi se zbirno mogla nazvati "zabava". U restoranima, prosječno washingtonsko kućanstvo ostavlja godišnje 500 dolara više od nacionalnog prosjeka, u kazalištima, kinima, kabareima i drugim sličnim mjestima, čak 700 dolara više.

Međutim, washingtonjanima zabava stiže i pisanom riječju - prosječno se u glavnom gradu na knjige, novine, i druga štiva troši gotovo dvostruko više nego u ostatku zemlje. Što se hrane tiče, kao što rekosmo, više je voća i povrća, a manje mesa nego u prosječnom američkom domu.

I, na kraju, - ali i na čelu ljestvice tradicionalne potrošnje -, stanovnici glavnog grada troše 60 posto više od svojih sunarodnjaka na razna osiguranja i mirovinske fondove - prosječni Amerikanac na to troši oko 3 tisuće 300, a stanovnik Washingtona 5 tisuća 600 dolara godišnje.

XS
SM
MD
LG