Linkovi

Irak mora udovoljiti obvezama (20/02/02) - 2002-02-22


Sjedinjene Države su predane poduzimanju bilo koje potrebne akcije kako bi zaštitile sebe i svoje saveznike od terorista i država koji su njihovi pokrovitelji - posebice onih koje imaju oružja za masovno uništavanje. I predsjednik Bush je na vrlo jednostavan način govori o potrebi da se rat protiv terorizma vodi gdje god se naiđe na teroriste. U ovom trenutku Sjedinjene Države su usredotočene na Afganistan, no prijetnje postoje i drugdje.

Kad je predsjednik Bush govorio o 'osovini zla', naveo je Sjevernu Koreju, Iran i Irak. U Iraku je na vlasti brutalna diktatura Saddama Husseina. Njegov režim pruža podršku međunarodnom terorizmu. Također pokušava konstruirati oružja za masovno uništavanje. Iz ovih i drugih razloga Sjedinjene Države - po riječima državnog tajnika Colina Powella - također "ispituju opcije u odnosu na promjenu tamošnjeg režima, jer bi novi režim bio bolji za stanovnike te regije, cijelog svijeta i samog Iraka".

Irak nije nikad do sada ispunio svoje međunarodne obveze, osim kad je bio sučeljen s vojnom silom. Nakon što je ova zemlja izgubila u zaljevskom ratu 1991. godine, pristala je dopustiti inspektorima Ujedinjenih naroda za oružje da nadgledaju uništavanje oružja za masovno uništavanje. No, još od 1998. godine, Irak odbija dopustiti čak i ulazak u zemlju inspektorima svjetske organizacije, a kamoli da ostvaruje traženu punu suradnju po tom pitanju.

Svaka godine, koja protekne a inspektorima se ne dopušta dolazak u Irak, ta zemlja nastavlja konstruiranje oružja za masovno uništavanje. Prema izjavi američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda, Irak se približava vremenu kad će imati konstruirano oružje za masovno uništavanje "u obliku koji predstavlja veću prijetnju negoli ju je predstavljao godinu ranije, ili još godinu dana ranije".

Sjedinjene Države će i dalje pratiti što radi režim Saddama Husseina u Iraku. Predsjednik Bush je izjavio da "će zadržati pravo" na sve opcije koje su mu na raspolaganju. "Nemojte dvojiti oko toga" - izjavio je predsjednik Bush - "Sjedinjene Države će poduzeti nužnu akciju kako bi obranile američki narod".

XS
SM
MD
LG