Linkovi

Zagreb: Saboru predstavljena strategija nacionalne sigurnosti (22/2/02) - 2002-02-22


Strategija nacionalne sigurnosti definira koje su to vanjske i unutarnje opasnosti koje ugrožavaju hrvatsku državu i društvo i kako se od njih najefikasnije zaštititi – objasnio je pred Saborom ministar obrane Jozo Radoš. On je u ime Vlade Saboru predstavio strategiju nacionalne sigurnosti, temeljni dokument za ostale, specifične zakone koji reguliraju pitanje obrane i sigurnosti, a koji će u sljedeća dva mjeseca biti raspravljeni i izglasani pred Saborom.

O predloženoj strategiji Sabor će raspravljati u dva čitanja. Sam ministar obrane Jozo Radoš izrazio je zabrinutost što se nacionalna sigurnost još uvijek u Hrvatskoj reducira na pitanje vojne sigurnosti. “Strategija nacionalne sigurnosti je puno šire područje nego što je područje ne samo vojne, nego ukupne obrane, a ta činjenica da je ispred Vlade za predstavljanje strategije hrvatskom Saboru delegiran ministar obrane, a da je samo jedan Odbor o tome raspravljao, govori o tome da se prema strategiji odnosimo na stari, klasični, nemoderan način. To treba otvoreno reći da bi se to moglo promijeniti,” kazao je.

Opasnosti koje suvremeni svijet donosi jednoj državi i njenim građanima daleko su brojnije od vojnih – prenijela je stav parlamentarnog Odbora za nacionalnu sigurnost predsjednica toga Odbora Đurđa Adlešić. Ona je istaknula da se strategija nacionalne sigurnosti mora baviti i problemom terorizma, proizvodnjom novih oblika oružja, kompjutorskim kriminalom i ugrožavanjem okoliša. Strategija nacionalne sigurnosti predviđa rješavanje dijela sigurnosnih problema Hrvatske kroz njezino uključivanje u vojnopolitičke i političke integracije. Njome je predviđena i aktivna uloga Hrvatske u postizanju stabilnosti u regiji.

Strategija se u posebnom dijelu odnosi na pitanje unutarnje sigurnosti u državi. Upravo je taj dio strategije, koji se bavi pitanjima unutarnje sigurnosti doživio niz kritika iz redova pozicije i opozicije kao preopćenit i nedovoljno razrađen. Strategija se – rečeno je u raspravi – premalo bavi problemom organiziranog kriminala i terorizma.

Kao problem koji trajno ugrožava unutarnju nacionalnu sigurnost Dražen Budiša je u raspravi apostrofirao nesređenost tajnih službi u Hrvatskoj, o čemu – kako je rekao – svjedoči činjenica da su sve državne tajne već objavljene u novinama. Budiša je dodao: “Ovo što se danas događa u Republici Hrvatskoj zapravo je urušavanje u jednom važnom segmentu sigurnosnog sustava.”

Iz redova oporbe – HDZ-a i HSP-a – čuli su se prigovori da su procjene nacionalne ugroze, koje Hrvatskoj prijete iz neposrednog susjedstva iznesene u strategiji, vrlo naivne.

Ministar obrane Jozo Radoš apelirao je da se strategija nacionalne sigurnosti prihvati konsenzusom svih političkih stranaka, jer je riječ o dugoročno obvezujućem dokumentu koji će nadživjeti mandat jedne vlasti. Sabor u nastavku raspravlja o strategiji obrane.

XS
SM
MD
LG