Linkovi

Janica u slalomu za treće olimpijsko odličje (20/2/02) - 2002-02-20


Među najuzbudljivijim natjecanjima koja će se danas održati na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju bit će slalom skijašica. Održat će se na terenima Deer Valleya kod Park Citya, odakle se javio i naš kolega Žorž Crmarić.

Najbolje alpinistice svijeta pokazat će danas svoje vještine u slalomu. Neke će se boriti za medalje, a neke iskoristiti današnja iskustva za buduća natjecanja. Na stazi Deer Valleya će se naći čak tri alpinistice iz Hrvatske - s različitim ambicijama i različitim mogućnostima. Prije početka natjecanja razgovarali smo s Janicom Kostelić, Nikom Fleiss i Anom Jelušić. Kada smo nakon njenog osvajanja zlatne medalje u alpskoj kombinaciji pitali Janicu Kostelić - planira li još neku medalju, rekla je da joj je najvažnija bila ta prva, te da o drugoj ne razmišlja, pa ipak uslijedila je i druga – srebrna, u superveleslalomu.

Tada smo je opet pitali planira li ih osvojiti još na ovoj Olimpijadi. Rekla je: “Ako se to dogodi – odlično, a ako ne – opet dobro.” Umjesto sebe, u prvi je plan stavila brata Ivicu Kostelića, rekavši kako joj je želja da on pobijedi u slalomu. Kako je dodala, svojim je uspjehom pomogla i njemu.

“Mislim da mu je sada lakše, jer nije pritisak na njemu. Mislim, jest pritisak na njemu, ali ja sam mu ga malo olakšala. I on je zapravo meni isto dosta olakšao stvar tokom sezone, jer je imao dobre rezultate. Nisam ja bila jedina u koju se gledalo, tako da je on meni ranije malo pomogao, a ja sam njemu sada pomogla.”

GA: Je li ti teško izdržati medijski pritisak?

JK: Da, ja ne volim slavu. Samo volim ono što radim i nisam baš presretna sa svim ovim ostalim, ali mora se. To je i vaš posao i dio moga posla.

GA: Ali, kako si rekla, još oko osam godina planiraš uživati u skijanju, tako da ćeš morati naučiti na taj pritisak.

JK: Pa, morat ću. Sada je već dobro. Sada je puno lakše nego što je prije bilo. Prije je bila katastrofa sa mnom razgovarati. To si samo dobio “Da”, “Ne”, “Možda” “Aha”, ili tako nešto, a sada se već dobije neka riječ.

Janica Kostelić je nesumnjivi pretendent na jednu od medalja. Na startnoj će se crti na svojoj prvoj Olimpijadi pojaviti i 17-godišnja Nika Fleiss.

GA: Janica Kostelić je otvorila sezonu. Je li to za Vas poticaj ili stvara neku nelagodnost, da ne budete u sjeni? Što očekujete.

NF: Naravno da je to poticaj. Svi smo mi ovdje jedan tim. To je za povijest Hrvatske, pa i za samu Janicu velika stvar. Koliko je ona sretna, toliko smo i mi zajedno s njom sretni. Svaka joj čast! Ona je razbila led i nama ostalima je sada puno lakše. Mislim da je lakše i Ivici.

GA: Vi ste se spremili na velike stvari ovdje. Kako se osjećate?

NF: Dobro se osjećam. Još se nisam potpuno priviknula na američko vrijeme, ali osjećam se dobro. Snijeg mi odgovara, staze mi odgovaraju. Na treningu sam dobra. Svašta se može dogoditi. Nikada se ne zna. Tu svi imaju šanse.

GA: Upravo to je i Janica spomenula – da nema najboljih u ovoj sezoni. Šanse su otvorene za velik broj natjecatelja. Gdje sebe vidite u tome?

NF: Ne volim prognozirati, ali ako bude dobra vožnja, ako bude moj dan, svašta je moguće. Ja bih, iskreno rečeno, bila zadovoljna sa slalomom među petnaest. Ali, nikada se ne zna – uvijek može biti bolje, ali i gore. Mi se uvijek nadamo najboljem i radimo za najbolje.

Najmlađa natjecateljka na današnjem slalomu bit će 15-godišnja hrvatska skijašica Ana Jelušić. Pitali smo je – što ona očekuje?

AJ: U principu, nemam velika očekivanja. Ne bih željela prognozirati ništa. Nadam se da će biti sve u redu i da ću se spustiti čim bolje mogu, s time da bi moj ulazak među prvih trideset bio nešto izvanredno. Znači, nikakve prognoze neću davati, ali neka bude kako mora biti.

GA: Mislim da je i samo natjecanje s najboljim skijašima i biti jedan među njima već velika stvar.

AJ: Za mene je to sigurno veliko iskustvo i priprema za Torino 2006.

XS
SM
MD
LG