Linkovi

Pentagonov Ured za strateško informiranje (20/2/09) - 2002-02-20


Američka vojska često se oslanjala na psihološke operacije, uključujući tajno emitiranje programa i distribuiranje propagandnih letaka u svrhu demoraliziranja neprijatelja i utjecanja na javno mnijenje. Obje ove taktike korištene su i u ratu u Afganistanu. No, Pentagon je nedavno osnovao novi Ured za strateško informiranje bi, koji, kako javljaju mediji, mogao proširiti tu ograničenu vojnu aktivnost širenjem informacija, pa čak i dezinformacija na globalnoj razini. Tu ulogu obično imaju civilne vladine agencije.

Novi ured osnovan je nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države od 11. rujna. Dužnosnici Ministarstva obrane kažu da odluka o osnivanju ovog ureda održava stav Pentagona da Sjedinjene Države trebaju efikasnije svijetu iznositi svoju poruku o američkim ciljevima u ratu protiv terorizma. Prema izvorima u Pentagonu, ured za sada nije počeo s provođenjem nikakvih programa, niti je njegove prijedloge odobrio ministar obrane Donald Rumsfeld.

Međutim, prema pisanju američkog tiska, Ured za strateško informiranje predložio je provođenje agresivne kampanje, u kojoj bi se koristili strani mediji i Internet, kao i tajne operacije. Ured bi mogao distribuirati istinita priopćenja za javnost, ali bi mogao posegnuti i za dezinformacijama. Ured Pentagona za odnose s javnošću priopćio je da ne zna ništa o eventualnim kampanjama dezinformiranja, koje dužnosnici Ministarstva obrane planiraju ili razmatraju.

Međutim, dužnosnici Pentagona kažu da su ove ideje izazvale burnu debatu u vladi oko toga što bi koja agencija trebala raditi u okviru nastojanja da se javno mnijenje u inozemstvu navede da bude naklonjeno Sjedinjenim Državama. Jedan izvor u Ministarstvu obrane izjavio je da se Pentagon vjerojatno ne bi angažirao na ovom planu, da druge agencije bolje obavljaju svoj posao. Bila je to, kako se čini aluzija na State Deparment, koji tradicionalno predvodi tzv. javnu diplomaciju.

XS
SM
MD
LG