Linkovi

Vrijeme da se protrese hrvatsko obaviještajno stablo - razgovor s Franom Višnarom - 2002-02-19


Novim prijedlogom zakona o sigurnosnim službama, o kojima će Vlada raspravljati u četvrtak, Hrvatska će umjesto sadašnje četiri imati tri obaviještajne službe. Umjesto sadašnjeg SUZUP-a osniva se protu-obaviještajna agencija, umjesto HIS-a obaviještajna agencija, a dvije vojne obaviještajne službe SIS i Vojna kontra-obaviještajna služba spajaju se u Vojnu obaviještajnu agenciju, kraće – VOA. Ukida se i Ured za nacionalnu sigurnost, a osniva Vijeće za nacionalnu sigurnost, kojim predsjedava predsjednik Republike te savjet nacionalne sigurnosti, kojim predsjedava predstavnik Vlade zadužen za rad tajnih službi.

O ponuđenom prijedlogu vojni analitičar Fran Višnar kaže.

Fran Višnar: Mali broj firmi znači da predlagači izmjena vode računa o racionalnosti i učinkovtosti obaviještajnog sustava. Ali, zašto se uvodi novi naziv agencija? Na prvom mjestu želi se prekinuti sa starim tradicionalnim termonom – tajna služba; koji je omražen još iz komunističkih vremena, a za vrijeme Tuđmana te su tajne službe funkcionirale kao klasična politička policija.

Agentima obavještajnih službi ukidaju se policijske ovlasti, odnosno mogućnost nošenja oružja. Isto tako, naloge za moguće prisluškivanje moći će samo dati sudac vrhovnog suda, a građani će moći i odbiti suradnju sa agentima, ako to oni žele. Fran Višnar:

Fran Višnar: Agencija je suvremeniji naziv. Više podsjeća na zapad, ali ipak tu ne treba misliti da se kopiraju američke obavještajne i protu-obavještajne agencije, jer je to jako velik i skup sustav. On je praktički nedostižan i za veće i bogatije zemlje, pa se Hrvatska tu, očito, želi ugledati na manje zemlje, zemlje njezine veličine. Na primjer, naši susjedi Slovenci, još su u prošlom stoljeću, odmah iza demokratskih promjena, devedesetih godina, uveli naziv agencija.

Sadašnje stanje u hrvatskim obaviještajnim službama je i po premijeru Račanu katastrofalno.

Fran Višnar: Mislim da je vrijeme da netko dobro protrese hrvatsko obaviještajno stablo. A što se tiče same učinkovitosti i onoga što će se kasnije zbivati u praksi, živi bili pa vidjeli.

XS
SM
MD
LG