Linkovi

U Južnoj Koreji predsjednika Busha dočekali prosvjedi (19/2/02) - 2002-02-19


Predsjednik Bush je stigao u Južnu Koreju, gdje su ga dočekali prosvjedi zbog njgove karakterizacije Sjeverne Koreje kao jedne od 'osovina zla'. George Bush je izjavio da je taj komentar upućen kao upozorenje Sjevernoj Koreji, te da Sjedinjene Države i dalje podržavaju nastojanja vlade Južne Koreje glede pomirenja.

Ovo je dio azijske turneje predsjednika Busha koji ga dovodi do samog praga 'osovine zla'. Američki predsejednik će posjetiti demilitariziranu zonu uz granicu sa Sjevernom Korejom, koju on smatra prijetnjom svjetskom miru stoga jer bi mogla pomoći tereoristima da nabave kemisjko, biološko ili nuklearno oružje...Obraćajući se članovima japanskog zakonodavnog tijela prije odlaska za Južnu Koreju, predsjednik Bush je pozvao da se okonča podjela na korejskom poluotoku. "Mi želimo regiju u kojoj demilitarizirane zone i raketne jedinice neće više razdvajati narod sa zajedničkim nasljeđem i zajedničkom budućnošću".

Predsjednikovi komentari o Sjevernoj Koreji izazvali su prosvjede na jugu, gdje neki smatraju da bi druga faza rata protiv terorizma, koji predvode Sjedinjene Države, mogla osujetiti nastojanja da se poboljšaju odnosi između dviju Koreja. Dužnosnici Bijele kuće su priopćili da predsejdnik poduzima dvosmjerni pristup Sjevernoj Koreji - upozorava čelnike da ne smiju naoružavati teroriste, dok istovremeno podržava južnokorejska nastojanja prema konačnom ujedinjenju zemlje.

Američki predsjednik sutra bi se trebao susresti sa svojim južnokorejskim kolegom Kim Dae Jungom. Recimo i to da su se posebne policijske snage sukobile s prosvjednicima ispred zrakoplovne baze u kojoj je sletio zrakoplov američkog predsjednika.

XS
SM
MD
LG