Linkovi

Milošević unakrsno ispitivao Mahmuta Bakallija (19/2/02) - 2002-02-19


Na današnjem danu suđenja pred haaškim Tribunalom Slobodan Milošević je iskoristio pravo unakrsnog ispitivanja svjedoka optužbe Mahmuta Bakallija insistirajući na povezanosti NATO-a, albanske mafije i terorista. Gospodin Bakalli je naveo da je Milošević usvojio prosrbijansku pristranost u školama na Kosovu.

Da je Slobodan Milošević znao za zločine nad kosovskim Albancima potvrdio je dio izlaganja prvog svjedoka otpužbe Mahmuta Bakallija. Bakalli je ispričao da je na njegov protest radi ubojstva obitelji Jashari u Prekazu u Drenici Milošević odvratio sa 'mi se borimo s terorizom i njima smo dali dva sata da se pokupe'. Veteran kosovske i nekadašnje jugoslavenske političke scene, čelnik kosovskih Albanaca, Bakalli je dao neke važne potvrde tezama Tužiteljstva o organiziranoj naravi nasilja nad Kosovarima, 'državnom nasilju', kazao je Bakalli, pri čemu je spomenuto da su Bakallija visoki dužnosnici Službe sigurnosti Srbije obavijestili da postoji i plan nazvan 'Spržena zemlja' koji pretpostavlja uništenje brojnih kosovskih sela i protjerivanje stanovništva do razmjera etničkog čišćenja.

Glasoviti Miloševićev govor na Gazimestanu Bakalli je protumačio kao 'pojekt za rat a ne za mir u Jugoslaviji'. Milošević je svoju priliku za unakrsno ispitivanje svjedoka iskoristio serijom agresivnih upita koju je pod kontrolom pokušavao održati predsjedavajući sudac May. Na to je potrošeno dvostruko više vremena nego na sam Bakallijev iskaz što je Tužiteljstvo navelo da već na startu procesa posumnja u mogućnost poštivanja odluke sudskog Vijeća po kome se saslušanje devedesetak svjedoka optužbe mora završiti do početka lipnja.

Milošević je ostao uporan pozivajući se na 'dokazane veze' albanskih terorista, organiziranog kriminala i NATO-saveza. U ispitivanju Bakallija često je bio neugodan pokušavajući zbuniti svjedoka u čemu je uspijevao naročito kada je insistirao na točnom navođenju datuma. Suđenje se nastavlja iskazom istražitelja Kenetha Curtisa.

XS
SM
MD
LG