Linkovi

Hrvatska više nije problem za Europsku uniju (19/2/02) - 2002-02-19


Hrvatska je definitivno prestala biti problem za Europsku uniju, zaključak je redovnog susreta šefa diplomacije RH s najvišim dužnosnicima EU u Bruxellesu.

Hrvatska je od Europske unije dobila visoku ocjenu za proces političkih i ekonomskih reformi, rezime je sastanaka ministra vanjskih poslova RH Tonina Picule s Unijinom vanjskopolitičkom 'trojkom', potom predsjednikom Europskog paralmenta i visokim izaslanikom za vanjsku politiku. U ovoj godini Hrvatska će intenzivno raditi na provedbi slova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da bi dogodine podnijela zahtjev za članstvo u Uniji.

Hrvatska više nema što pregovarati već provoditi dogovoreno, zaključak je ministra vanjskih poslova. U razgovorima je dosta riječi bilo o budućnosti regije jugoistočne Europe. Iz ovog je društva Hrvatska iskočila i od nje se stoga očekuje uloga dobrog primjera i pozitivan doprinos. Hrvatska je zainteresirana za trajan dogovor Srbije i Crne Gore i poštivati će demokratsku volju građana bez obzira kako budući aranžman Podgorice i Beograda izgledao. Hrvatska je, prema ministru, 'najzainteresiranija zemlja na svijetu' za napredak Bosne i Hercegovine jer se nastavak nestabilnosti u najbližem susjedstvu može negativno odraziti na integracijske ambicije Zagreba.

O situaciji u Bosni i Hercegovini dijelom ovisi pozicija Hrvatske na međunarodnoj sceni i zato nam nije svejendo što će se tamo dogoditi. "Stoga želimo proaktivnom politikom prema, a ne u, Bosni i Hercegovini reducirati opansost da se zbivanja u susjednoj nam zemlji na negativan način odraze na našu integraciju u Uniju, pogotovo dogodine", zaključio je Tonino Picula uz dodatak da Hrvatska ovog trenutka nema razloga za pesimizam, ali velike razloge za aktivnu ulogu i sve vrste konstruktivne pomoći susjedstvu.

XS
SM
MD
LG