Linkovi

Pentagon razvija novi pristup propagandi? (19/2/02) - 2002-02-19


“Pentagon razvija planove o postizanju jačeg utjecja na javno mnijenje u stranim zemljama” – javlja jutros “New York Times”. Iako ovi planovi još nisu odobreni, dužnosnici Pentagona predviđaju ispreplitanje tajnih operacija s tradicionalnim odnosima s javnošću. Prema pisanju njujorškog dnevnika, u okviru ovih napora, stranim medijima dostavljale bi se vijesti, možda – kako se navodi - i netočne, s ciljem da se utječe na javnost u inozemstvu. Ovu bi funkciju – kako piše “Times” – preuzeo nedavno osnovani Ured za strateški utjecaj, koji je svojedobno bio zadužen za propagandu u Afganistanu, a sada predlaže proširivanje svoje misije i na prijateljske zemlje na Srednjem Istoku, u Aziji, pa čak i u Zapadnoj Europi.

“Washington Post” javlja da su “američke opcije glede Iraka još uvijek otvorene”. Administracija predsjednika Busha tek treba – kako piše “Post” – usuglasiti o tome hoće li svrgavati Sadama Huseina i kako bi to bilo najbolje učiniti. Visoki su dužnosnici nedavno uputili svoje osoblje da razradi opcije za obračunavanje sa Sadamom – od vojne invazije, pa do podrške ustanku iračkog stanovništva, vojnom udaru ili nekoj kombinaciji ovih alternativa.

Bostonski “Christian Science Monitor” opsežan članak posvećuje lancu diskontnih trgovina “Wall Martu”, koji bi danas trebao postati – najveća kompanija na svijetu. Naime, vjeruje se da će danas, kada objavi svoje podatke o poslovanju u protekloj godini, Wall Mart, godišnjom prodajom u vrijednosti od 218 milijardi dolara, istisnuti Exxon s mjesta najveće kompanije na svijetu. “Wall-Mart” je osnovan prije 40 trgovina kao lanac jeftinih malih trgovina, a danas je najveći poslodavac na svijetu – zapošljava više od milijun i 200 tisuća ljudi.

XS
SM
MD
LG