Linkovi

Civilne žrtve (19/2/02) - 2002-02-18


Jedna od neugodnih stvarnosti rata jest da su u razmjenu vatre ponekad uhvaćeni i nevini promatrači. U Afganistanu, talibani su pokušavali manipulirati tom tužnom činjenicom lažući i u više navrata zavaravajući tisak za vlastite ciljeve.

Kako je rekao ministar obrane Donald Rumsfeld, “Ukoliko bi se svaki od tih navoda o civilnim žrtvama analizirao u detalje, otkrilo bi se da se radilo o svjesnim, opetovanim lažima koje su na ovu temu iznošene od početka kampanje.”

Afganistanci su pod talibanima teško patili. Talibani i teroristi al-Qaide rutinski su mučili i zlostavljali ljude. Od 1996. do prošloga ljeta, talibani su vodili rat protiv svojih protivnika i protiv civila u kojem su ubijene tisuće ljudi. Postojala su vjerodostojna izvješća o zračnim udarima i napadima pješaštva na civile. Talibani su blokirali isporuku hrane i lijekova u cijele dijelove Afganistana.

Nasuprot tome, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama u Afganistanu uložila je izuzetne napore kako bi se izbjegle civilne žrtve. Unaprijed se planiralo i sve se u više navrata provjeravalo. Kako je rekao ministar Rumsfeld, “Naši zračni udari i naše bombardiranje izuzetno su precizni...gotovo svima je cilj da se izbjegnu civilne žrtve.” Kada se počine greške, to se i prizna.

Afganistanski novinari kazali su za izvještajnu agenciju Associated Press da “su talibanski dužnosnici u prva tri tjedna rata sustavno prepravljali izvješća o ubijenim civilima kako bi njihove procjene žrtava dostigle 1.500 osoba.” Mohammed Ismail, afganistanski novinar, izjavio je za Associated Press da je, u jednom tipičnom primjeru, otišao na mjesto gdje je izvršen zračni udar u dijelu Kabula nazvanom Khair Kana. Tamo je vidio tijela osam osoba. Talibani su taj broj izmijenili u dvadeset osoba. Kada je vijest o tom napadu emitirana na talibanskom radiju, broj žrtava već je dostigao trideset.

Kada god neki civil pogine, to je apsolutna tragedija. No, jedno treba biti jasno: civilne žrtve u Afganistanu proizašle su iz prisutnosti talibana i al-Qaide u toj zemlji. S njihovim uklanjanjem s vlasti, u Afganistan se može vratiti mir.

XS
SM
MD
LG