Linkovi

Daniela Ceccarelli  i Janica Kostelić iznenađene medaljama (18/2/02) - 2002-02-18


Zimska Olimpijada ulazi u deseti dan natjecanja sa 126 podijeljenih medalja, od kojih su, među ostalima, američki sportaši osvojili 16, a hrvatski – točnije alpinistica Janica Kostelić – dvije. Od najuzbudljivijih natjecanja proteklog dana mnogi izdvajaju super-veleslalom za skijašice. U Salt Lake Cityju je Žorž Crmarić.

Crmarić: Kada je nakon završenog natjecanja izjavila da "u ovoj sezoni nema najbolje alpinistice, te se pobjednice smjenjuju", Janica Kostelić je najbolje objasnila pozadinu promašenih prognoza kada je u pitanju super-veleslalom. "Zbilja sam se iznenadila kad sam vidjela da sam stigla druga" - rekla je ne skrivajući zadovoljstvo drugom medaljom na ovoj Olimpijadi.

Kao i hrvatska skijašica, tako je i Talijanka Daniela Ceccarelli priznala da ju je pobjeda iznenadila, iako je dodala da je tokom vožnje osjetila da joj odlično ide. Za razliku od zlatne Ceccarelli i srebrene Kostelić, favorizirane Austrijanke nisu imale objašnjenje za rezultat koji je mnoge, kao i njih, iznenadio. Šestoplasirana Michaela Dorfmeister kratko kaže da "Austrijanke nemaju sreće na ovoj Olimpijadi". A Renate Goetschl, koja je stigla tek osma, kaže: "Ne znam što se to događa".

Možda je tajna dvostrukog uspjeha Janice Kostelić u njenoj neopterećenosti pobjedjivanjem pod svaku cijenu.

Kada smo je nakon najboljeg vremena u alpskim kombinacijama pitali računa li na još odličja – kratko je odgovorila da je ona svoju medalju osvojila. Sada, nakon drugog odličja, kada joj je ponovo upućeno isto pitanje, ponovo je kratko odgovorila: "Nisu mi potrebne nove medalje, ali ako ih osvojim još – odlično, ako ne, opet odlično".

A šanse za to postoje i u slalomu i u veleslalomu. Nego, čije bi još uspjehe tijekom proteklog dana mogli idvojiti?

Crmarić: Vrlo je zanimljiva bila borba u skijaškom trčanju muških štafeta 4 x 10 kilometara. Norveška je momčad osvojila zlatnu medalju, ali ono što je gotovo nevjerojatno je, da su Talijani nakon 40 prevaljenih kilometara stigli samo 0.3 sekunde iza Norvežana. Drugo ekipno natjecanje bila je štafetna utrka u skijaškom trčanju 4 x 5 kilometara. Pobjedom u toj štafeti – održanoj na terenima Soldier Hollowa – Finska je reprezentacija osvojila zlatnu medalju u nordijskoj kombinaciji.

Spomenuo si norvešku zlatnu medalju u skijaškom trčanju. Jesu li Norvežani i dalje na vrhu popisa dobitnika zlatnih odličja?

Crmarić: Čak su i povećali prednost... Norveška 8, Njemačka 5, Rusija 4, Sjedinjene Države, Italija, Finska i Švicarska po tri zlatne medalje. Poredak je nešto drugačiji kada se gleda ukupni broj medalja. Sa 20 vode Nijemci, druge su – sa 16 – Sjedinjene Države, a treća Norveška sa 13. Kada već govorimo o odličjima, recimo da su po prvi put u povijesti zimskih olimpijskih igara, zlatne medalje u Salt Lake Cityju osvojili Kinezi i Australci – oboje u brzom klizanju, a nekoliko dana prije njih – kako već znamo - Hrvati i Estonci.

XS
SM
MD
LG